4 składnikowe brownie

Zdrowa i sycąca przekąska z bananów, masła orzechowego, kakao oraz mąki kokosowej. Zaspokaja apetyt na słodycze.

4-składnikowe-brownie1

Składniki:

3 średniej wielkości banany (dojrzałe, mogą być nawet czarne)

½ szklanki masła orzechowego lub migdałowego

2 łyżki niesłodzonego kakao (bezglutenowego)

2 łyżki mąki kokosowej

Banany wkładamy do miski, blendujemy na papkę, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy.

Piekarnik rozgrzewamy w 180 stopniach C. Kwadratową formę o wymiarach np. 20x20cm natłuszczamy tłuszczem (np. olej kokosowy) lub wykładamy papierem do pieczenia. Masę równomiernie rozprowadzamy w formie.

Brownie pieczemy około 20 minut, po wystudzeniu kroimy na batoniki.

Smacznego!

4-składnikowe-brownie

Dla wielbicieli bananów polecam atykuł Helen: http://www.well-beingsecrets.com/bananas-health-benefits/ – znajdziecie tam wszystkie informacje na temat tego wszechstronnego owocu.

English version

4 ingredient brownie

Healthy and nutritious snack with bananas, peanut butter, cocoa and coconut flour. They satisfy cravings for sweets.

Ingredients:

3 medium sized bananas (ripe, they can be even black)

½ cup peanut butter or almond

2 tablespoons unsweetened cocoa (gluten-free)

2 tablespoons coconut flour

Put bananas into a bowl, mix to mush, add the remaining ingredients, mix.

Warm up the oven at 360 degrees F (180C). The form 20x20cm oiling fat (eg. coconut oil) or lined using baking paper. Put the dough into form.

Bake Brownie about 20 minutes, after cooling, cut into bars.

Enjoy!

4-składnikowe-brownie2

For lovers of bananas I recommend the article Helen http://www.well-beingsecrets.com/bananas-health-benefits/ – there you will find all the information about this versatile fruit.
  • Iza bela

    Czy moge zastapic mąkę kokosową ryżową??

    • malewypieki

      Witaj, mąki kokosową spokojnie możesz zastąpić mąką ryżową lub owsianą :) Pozdrawiam

      • Iza bela

        Super. Bardzo dziękuję ☺

  • Kasia Zbrowska

    Zrobiłam – w smaku niestety średnie, ale na pewno zdrowe i sycące :)

    • malewypieki

      Jeśli smak nie był zadowalający, następnym razem możesz dodać naturalny olejek :) Pozdrawiam

      • Kasia Zbrowska

        Oki tak spróbuję następnym razem, bo blacha cała poszła i tak :D

        • malewypieki

          Bardzo się cieszę :)

  • Katarzyna Pyzel

    Witaj, poszukuję inspiracji na ciasta dla synka-ma niespełna roczek i silną alergię na gluten i orzechy wszelakie :(
    Czy masło orzechowe można czymś zastąpić w tym przepisie?
    Bardzo dziękuję i pozdrawiam cieplutko

    • malewypieki

      Maslo orzechowe mozesz spróbować zastąpic mąka jaglaną :) Pozdrawiam

Error: Only up to 6 modules are supported in this layout. If you need more add your own layout.