4 składnikowe brownie
Zdrowa i sycąca przekąska z bananów, masła orzechowego, kakao oraz mąki kokosowej. Zaspokaja apetyt na słodycze.
Składniki:
3 średniej wielkości banany (dojrzałe, mogą być nawet czarne)
½ szklanki masła orzechowego lub migdałowego
2 łyżki niesłodzonego kakao (bezglutenowego)
2 łyżki mąki kokosowej
Banany wkładamy do miski, blendujemy na papkę, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy.
Piekarnik rozgrzewamy w 180 stopniach C. Kwadratową formę o wymiarach np. 20x20cm natłuszczamy tłuszczem (np. olej kokosowy) lub wykładamy papierem do pieczenia. Masę równomiernie rozprowadzamy w formie.
Brownie pieczemy około 20 minut, po wystudzeniu kroimy na batoniki.
Smacznego!
Dla wielbicieli bananów polecam atykuł Helen: http://www.well-beingsecrets.com/bananas-health-benefits/ – znajdziecie tam wszystkie informacje na temat tego wszechstronnego owocu.
English version
4 ingredient brownie
Healthy and nutritious snack with bananas, peanut butter, cocoa and coconut flour. They satisfy cravings for sweets.
Ingredients:
3 medium sized bananas (ripe, they can be even black)
½ cup peanut butter or almond
2 tablespoons unsweetened cocoa (gluten-free)
2 tablespoons coconut flour
Put bananas into a bowl, mix to mush, add the remaining ingredients, mix.
Warm up the oven at 360 degrees F (180C). The form 20x20cm oiling fat (eg. coconut oil) or lined using baking paper. Put the dough into form.
Bake Brownie about 20 minutes, after cooling, cut into bars.
Enjoy!
For lovers of bananas I recommend the article Helen http://www.well-beingsecrets.com/bananas-health-benefits/ – there you will find all the information about this versatile fruit.
Czy moge zastapic mąkę kokosową ryżową??
Witaj, mąki kokosową spokojnie możesz zastąpić mąką ryżową lub owsianą 🙂 Pozdrawiam
Super. Bardzo dziękuję ☺
Zrobiłam – w smaku niestety średnie, ale na pewno zdrowe i sycące 🙂
Jeśli smak nie był zadowalający, następnym razem możesz dodać naturalny olejek 🙂 Pozdrawiam
Oki tak spróbuję następnym razem, bo blacha cała poszła i tak 😀
Bardzo się cieszę 🙂
Witaj, poszukuję inspiracji na ciasta dla synka-ma niespełna roczek i silną alergię na gluten i orzechy wszelakie 🙁
Czy masło orzechowe można czymś zastąpić w tym przepisie?
Bardzo dziękuję i pozdrawiam cieplutko
Maslo orzechowe mozesz spróbować zastąpic mąka jaglaną 🙂 Pozdrawiam