Aksamitne risotto
Wyjątkowe risotto z szpinakiem i lekką piersią z kurczaka. Jedyne danie, które w każdej kuchni smakuje inaczej.
Składniki na 5 porcji:
1 łyżka oliwy
1 ½ cebuli
2 ząbki czosnku
1 szklanka ryżu ( do risotto Arborio)
1 podwójny filet z kurczaka
1/3 szklanka mleka
200 g szpinaku*
¼ szklanka parmezanu lub innego sera
sól i pieprz
*można zastąpić groszkiem
Na samym początku przygotowujemy bulion, fileta myjemy, kroimy na ćwiartki po czym przekładamy do garnka i zalewamy 800 ml posolonej lekko wody. Gotujemy pod przykryciem do momentu aż mięso będzie miękkie, wtedy wyciągamy je, natomiast sam bulion przelewamy przez sitko.
W tym momencie rozpoczynamy przygotowanie risotto. Cebulę i czosnek siekamy i wrzucamy na dużą patelnie (lub wok) z rozgrzaną oliwą. Podsmażamy ją tylko odrobinę aby się zeszkliła. Gdy to nastąpi do cebulki dodajemy nasz bulion, mleko oraz ryż. Taką mieszaninę zostawiamy pod przykryciem na 30 minut aż ryż wchłonie płyny.
W między czasie ścieramy ser, myjemy szpinak (mrożony musimy odmrozić) oraz kroimy fileta w kosteczki. Gdy nasz ryż jest już prawie gotowy dodajemy do niego szpinak i podduszamy ponownie jeszcze 10 – 15 minut. Pozostaje nam jedynie dodać do risotto kosteczki fileta i przyprawić solą i pieprzem. Risotto najlepiej smakuje podawane w miseczkach i posypane po wierzchu odrobiną sera.
Zostaw komentarz