Lekkie ciasteczka z amarantusa ekspandowanego bez dodatku mąki oraz cukru. Łatwe i szybkie w przygotowaniu.

amarantuski2

Składniki na 25 sztuk

2 szklanki amarantusa ekspandowanego (bezglutenowego*)

4 łyżki miodu lub syropu z agawy

4 łyżki mielonego siemię lnianego

1 jajko (rozbełtane)

2 łyżki wiórków kokosowych

2 łyżki żurawiny suszonej

*Amarantus to produkt naturalnie bezglutenowy. Jednak w 100% wolny od glutenu jest amarantus marki Amarello ze znakiem przekreślonego kłosa. Amarantus oferowany przez inne firmy może być zanieczyszczony glutenem.

amarantuski3

Wszystkie składniki wkładamy do miski, mieszamy za pomocą łyżki. Przygotowujemy większą formę (ciastka będziemy piec w dwóch turach), wykładamy ją papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Zwilżonymi rękami formujemy ciasteczka i układamy je w niewielkich odstępach. Najlepiej nalać sobie wody do miseczki  i maczać w niej ręce pomiędzy formowaniem ciastek.

Ciasteczka pieczemy w piekarniku około 10 – 15 minut aż się lekko przyrumienią. Możemy je przechowywać nawet do tygodnia w szczelnie zamkniętym pojemniku.

amarantuski1

English version

Cookies with expanded amaranth without flour and sugar. Easy and fast to prepare.

Ingredients for 25 pieces:

2 cup expanded amarant (gluten free)

4 tbsp honey or agave syrup

4 tsp ground flaxseed

1 egg

2 tbsp grated coconut

2 tbsp dried cranberries

All ingredients put in the bowl, mix. Prepare the pan for the cookies,  put baking paper. Preheat oven to 180 degrees C (350 F).

Hands moistened in water make the balls from the dough. Put in the baking paper with small space between cookies. Bake to browning about 10 – 15 minutes.

You can store up to 2 weeks in an airtight container.

Udostępnij: