Jestem ogromnym wielbicielem awokado! Czasami mam kilka ponad ekstra sztuk dojrzaych awokado, poza pastami i dipami można je wykorzystać również na słodko. Zapraszam na zdrowe ciasto czekoladowe: bez glutenu, laktozy i cukru!

 

 

Brownie idealnie nadaje się jako przekąska między posiłkami, jest bardzo syte. Wielbiciele kakao będą wniebowzięci, ponieważ smak ten dominuje. Syrop klonowy nadaje się idealnie jako słodzik, natomiast awokado zastępuje niezbędny tłuszcz.

Nie zdradzajcie domownikom magicznego zielonego składnika! Ciekawe czy zgadną?

Składniki na standarwową formę:

2 dojrzałe awokado

1/2 szklanki mleka ( u mnie roślinne)

2 jajka

3/4 szklanki syropu klonowego (maple syrup)

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 szklanka kakao niesłodzonego

1/2 szklanki mąki migdałowej lub kokosowej (bezglutenowej)

szczypta soli

Dodatkowo: orzechy, czekolada

Piekarnik nagrzewamy do 350 stopni F (175 C). Formę wykładamy papierem do pieczenia.

Obrane awokado wkładamy do miski, za pomocą widelca rozdrabniamy na papkę (można użyć blendera). Dodajemy jajka – dokładnie mieszamy. Wlewamy do miski mleko, syrop oraz ekstrakt. Pod koniec dodajemy kakao, sól oraz mąkę. Mieszamy do momentu otrzymania jednolitej masy.

Całość przelewamy do formy, wyrównujemy wierzch i posypujemy ulubionymi dodatkami.

Brownie pieczemy do ‚suchego patyczka’ około 35 minut. Po wystudzeniu kroimy na kostki.

Smacznego!

Udostępnij: