Babeczki powstały z okazji rocznicy powstania strony. Intensywnie czekoladowe, przełożone powidłami śliwkowymi.

P.s. Strona ma już 500 wiernych fanów 😉 Dziękuję za wsparcie i zainteresowanie.

czekoladowe-babeczki1

Składniki na 10 – 12 sztuk:

½ szklanki mąki z tapioki lub ziemniaczanej

½ szklanki mąki kukurydzianej (bezglutenowej)

¾ szklanki cukru (np. brązowego)

3 łyżki niesłodzonego kakao (bezglutenowego)

60 g (4 łyżki) miękkiego masła lub oleju kokosowego

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

3 jajka

¼ szklanki oleju roślinnego

½ szklanki wody

1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego (opcjonalnie)

Dodatkowo:

50 g czekolady bezglutenowej

2 łyżki mleka (np. roślinnego)

powidła śliwkowe ( u mnie domowe z mirabelek)

50 ml śmietany 30 lub 36 %

Masło ucieramy mikserem z olejem , ekstraktem oraz cukrem na jasną masę (zajmie nam to około 10 minut). Do masy dodajemy po jednym jajku, dalej miksując. Mąki oraz kakao przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy naprzemiennie z wodą.

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni C. Przygotowujemy foremki – powinny być dość wysokie, możemy użyć prostego słoika lub metalowych puszek (np. po groszku dokładnie umytych) – przed użyciem musimy wysmarować je dowolnym tłuszczem, jeśli używamy papierowych foremek nie ma potrzeby ich natłuszczać.

Foremki napełniamy do 3/4 wysokości. Babeczki pieczemy około 20 minut, jeśli używamy większych foremek czas pieczenia może się przedłużyć do 30 minut (sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło). Upieczone babeczki studzimy na kratce.

Czekoladę z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej (w metalowej miseczce położonej na garnku z gotującą się wodą). W rozpuszczonej czekoladzie maczamy wierzch babeczek. Studzimy.

Następnie przecinamy babeczki na pół i smarujemy powidłami. Na końcu (zaraz przed podaniem) ubijamy śmietanę i dekorujemy babeczki.

Smacznego!

czekoladowe-babeczk3i

English version

Chocolate muffins – intensely chocolate with plum jam.

Ingredients for  10 – 12 muffins:

½ cup tapioca or potato flour

½ cup corn flour

¾ cup sugar

3 tbsp unsweetened cocoa (gluten free)

4 tbsp butter or coconut oil

3 eggs

1 tsp vanilla extract

¼ cup vegetable oil

½ cup water

1 tsp baking powder (gluten free)

In addition:

50 g dark chocolate (gluten free)

2 tbsp milk

plum jam (I use homemade Mirabelle jam)

50 ml of cream

Mix butter with oil, extract and sugar – about 10 minutes, to light and fluffy cream. Add eggs and mix. Add water and sifted flour with cocoa and baking powder.

Preheat the oven to 350 degrees F (175C). Prepare the molds – should be fairly high (can use jars or cans). Grease the molds with fat in spray. Fill the molds to ¾ heights. Bake about 20 minutes to dry stick. First 10 minutes cool in the molds then on a wire rack.

Melt the chocolate with milk in a water bath (in a metal bowl set on a pot with boiling water). The tops of muffins dip in chocolate. Cooling. Cross the muffins in half and grease with jam. Whip the cream and decorate the tops.

Enjoy!

czekoladowe-babeczki4

czekoladowe-babeczki5

Udostępnij: