Babeczki migdałowe z rabarbarem
Przepis stosunkowo prosty, cała magia polega na odpowiednim zmiksowaniu ‚ciasta ucieranego’. Cukier trzcinowy idealnie komponuje się z migdałami natomiast rabarbar dodaje lekkiej kwaskowatości.
Babeczki się nie kruszą, przez co idealnie nadają się jako przekąska na podróż. Przed wyjazdem zapraszam Was na krótką przygodę do kuchni!
Składniki na 30 małych babeczek lub 16 dużych:
180 g masła (w temperaturze pokojowej)
3/4 szklanki cukru trzcinowego
1 1/4 szklanki mąki ( u mnie bezglutenowa)
3/4 szklanki mąki migdałowej
2 jajka
1/4 szklanki jogurtu greckiego lub śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
3 – 4 gałązki rabarbaru
1/4 szklanki płatków migdałowych
2 łyżki cukru trzcinowego
W misce miksera ubijamy masło na jasną puszystą masę, dodając stopniowo cukier. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 350 stopni F (175 C). Rabarbar myjemy i kroimy na drobne kawałki. Formy na babeczki wykładamy papierowymi papilotkami.
Do masy maślanej dodajemy jajka, jogurt, oraz ekstrakt mieszamy jeszcze przez parę minut. Na koniec pozostaje nam tylko dodać mąki z proszkiem do pieczenia oraz solą – mieszamy tylko do połączenia się składników.
Ciasto nakładamy do foremek (do 3/4 wysokości formy). Na wierzch nakładamy rabarbar oraz płatki migdałowe ( w dużych ilościach). Na koniec pozostaje nam jedynie delikatnie posypać każdą babeczkę cukrem trzcinowym.
Babeczki pieczemy 30 – 35 minut (małe około 20- 23 min) do suchego patyczka. Wypieki chłodzimy pierwsze minuty w formie, następnie przekładamy na kratkę.
Zostaw komentarz