Babeczki z budyniem

Puszyste babeczki z domowej roboty budyniem oraz kwaskowatym dżemem porzeczkowym. Każdemu poprawią humor.

babeczki-z-budyniem

Składniki na 12 babeczek:

½ szklanki cukru

50 g masła lub innego tłuszczu roślinnego

1 jajko

1 szklanka mleka (może być roślinne)

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 szklanka mąki bezglutenowej (polecam BMM przepis tutaj)

1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)

1 łyżeczka sody oczyszczonej (bezglutenowej)

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C, formę na muffinki wykładamy papierowymi papilotkami.

Masło roztapiamy, jajko ubijamy – dodajemy cukier, mleko, ekstrakt. Następnie dodajemy przesiane mąki z proszkiem i sodą, oraz masło. Każdą foremkę wypełniamy do ¾ wysokości. Muffinki pieczemy około 20 – 25 minut, po upieczeniu studzimy na kratce.

Budyń

300 ml mleka (może być roślinne)

3 żółtka

¼ szklanki cukru

1 ½ łyżki mąki bezglutenowej (BMM jak wyżej)

1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej

Mleko zagotowujemy, żółtka ucieramy z cukrem na jasną masę – pod koniec dodajemy mąki. Mleko zdejmujemy z gazu i dolewamy do mieszanki – intensywnie mieszamy, ponownie doprowadzając do wrzenia – budyń powinien zgęstnieć. Odstawiamy do wystudzenia.

Dodatkowo:

dżem porzeczkowy

cukier puder

Z wystudzonym muffinek zdejmujemy papilotki oraz ostrożnie ucinamy im wierzchołki. Budyń nakładamy do rękawa cukierniczego, zakończonego tylką w kształcie gwiazdy. Na dolnej części babeczki za pomocą budyniu tworzymy ‘gniazdko’ do środka nakładając łyżeczką dżem.

Babeczki przykrywamy uciętym kawałkiem i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

babeczki-z-budyniem1

English version

Muffins with pudding

Fluffy muffins with homemade custard and sour red currant jam.

Ingredients for 12 muffins:

½ cup sugar

50 g of butter or vegetable fat

1 egg

1 cup milk (can be vegetable)

1 teaspoon vanilla extract

1 cup gluten flour (I recommend BMM recipe here)

1 teaspoon baking powder (gluten-free)

1 teaspoon baking soda (gluten-free)

Preheat oven to 360 degrees F (180C), the form for muffins lined with paper muffin cups.

Butter melt, whip egg – add sugar, milk and extract. Then add the sifted flour with baking soda and powder, then add butter. Each mold fill to ¾ height. Muffins bake for about 20 – 25 minutes after baking cooled on the wire rack.

Pudding

300 ml of milk (can be vegetable)

3 egg yolks

¼ cup sugar

1 ½ tablespoons flour gluten-free (BMM above)

1 ½ tablespoons potato starch

Boil the milk.  Egg yolks, mix with sugar on the bright mass – at the end add flour. Milk take off the gas add  the mixture – mix intensively, again bringing to the boil – pudding should thicken. Leave it to cool.

Additionally:

red currant jam

powdered sugar

With muffins take off the paper and carefully cuts off their tops. Pudding put in a piping bag, ending a tilde in the shape of a star. At the bottom of the muffin by pudding create a ‚nest’ inside put a spoon jam.

Muffins cover by the cut piece and sprinkle with powdered sugar.

Enjoy!

babeczki-z-budyniem2  
  • Fajnie że jeszcze w środku jest niespodzianka :)

  • Marta Kozłowska

    Krem bomba – z garnka i babeczek wyjadali wszyscy domownicy :)

Error: Only up to 6 modules are supported in this layout. If you need more add your own layout.