Babeczki z makiem
Kruche babeczki z masa makową ozdobione gwiazdką. Hit świąt Bożego Narodzenia. Cieszą oko oraz podniebienie domowników.
Składniki na około 20 sztuk:
1 szklanka mąki bezglutenowej (BMM przepis tutaj)
100 g masła lub roślinnego odpowiednika
2 żółtka
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka kwaśnej śmietany (opcjonalnie)
450 g masy makowej z bakaliami*
1 -2 łyżki mąki kokosowej
*masę można przygotować w domu lub zakupić gotową bezglutenową w sklepie
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier puder, masło, żółtka oraz opcjonalnie śmietanę. Szybko zagniatamy ciasto, wkładamy do lodówki.
Przygotowujemy foremki na muffinki, natłuszczamy je (użyłam tłuszczu w sprayu). Podsypując matę do wałkowania ciasta niewielką ilością skrobi ziemniaczanej rozwałkowujemy część ciasta. Piekarnik nagrzewamy do 185 stopni C.
Z ciasta wykrawamy kółka za pomocą większej szklanki i wykładamy nimi dno foremek. Masę makową mieszamy z mąką kokosową. Nakładamy do foremek po łyżce masy makowej. Z pozostałego ciasta wykrawamy gwiazdki, które układamy na masie makowej. Ciastka można piec partiami.
Babeczki pieczemy około 25 minut, aż się zarumienią. Po lekkim przestudzeniu wyciągamy z formy (najlepiej odwrócić formę do góry nogami, babeczki same wypadną).
Smacznego!
English version
Muffins with poppy seeds.
Ingredients for 20 muffins:
1 cup gluten free flour (use BMM recipe here)
½ cup (100g) butter or vegetable substitute
2 egg yolks
2 tbsp icing sugar
1 tsp sour cream (optional)
450 g poppy seed cream with dairy fruits
1-2 tbsp coconut flour
All ingredients should be at room temperature. Sift the flour into a bowl, add the powdered sugar, butter, egg yolks and optional cream. Quickly knead the dough and put in the refrigerator.
Prepare the molds for muffins, grease them (use fat in spray). Put a small amount of potato starch and roll part of the dough. Preheat the oven to 370 degrees F (185C).
From the roll dough punched circles using larger glasses and put them at the bottom of molds. Mix poppy cream with coconut flour – put into molds a spoonful of poppy cream. Of the remaining dough cut stars and put on poppy cream.
Muffins bake about 25 minutes or until golden brown. Remove from the mold after little cooling (put the mold upside down, muffins fall out).
Enjoy!
Zostaw komentarz