Wielkanocna babka drożdżowa jest niemal doskonała. Mięciutkie ciasto z akcentem cytrynowym rozpływa się w ustach.
Składniki na babkę (forma bez komina):
12 g świeżych drożdży
50 ml ciepłego mleka lub wody
250 g mąki (bezglutenowa mieszanka u mnie BMM)
40 g skrobi kukurydzianej
3 łyżki cukru
3 jajka
75 g miękkiego masła
1 – 2 łyżeczki soku z cytryny
szczypta soli
dodatki : skórka z pomarańczy, żurawina, rodzynki, orzechy
do posmarowania: 1 żółtko + 2 łyżki mleka
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Z drożdży zrobić zaczyn (wymieszać drożdże z cukrem oraz z mlekiem lub wodą i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut).
Do miski przesiać mąkę z skrobią, dodać masło, jajka, sok z cytryny, sól oraz zaczyn. Wyrobić ciasto na gładką masę. W tym momencie ciasto można zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę, jeśli chcemy od razu piec lub możemy przykryć je folią i włożyć do lodówki na 12 -24 h (wówczas musimy ciasto wyjąć z lodówki 3- 4 godziny przed pieczeniem). Przed przełożeniem do formy dodajemy dodatki (u mnie bez dodatków).
Podrośnięte ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia, smarujemy je żółtkiem z mlekiem. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C (bez termoobiegu: góra – dół). Przed włożeniem ciasta do piekarnika smarujemy je ponownie żółtkiem.
Babkę pieczemy na złoty kolor około 40 minut. Po 30 minutach wyjmujemy babkę z formy i chłodzimy na kratce. Kroimy dopiero po całkowitym wystygnięciu.
Wyśmienicie smakuje z domowym dżemem lub powidłami.
English version
Easter cake yeast
Easter cake yeast is almost perfect. Soft lemon cake melts in your mouth.
Ingredients (a form without a chimney):
12 g of fresh yeast
50 ml of warm milk or water
250 g flour (gluten-free mix for me BMM)
40 g of corn starch
3 tablespoons sugar
3 eggs
75 g soft butter
1 – 2 teaspoons lemon juice
pinch of salt
extras: orange peel, cranberries, raisins, nuts
for glazing: 1 egg yolk + 2 tablespoons milk
All ingredients should be at room temperature. With yeast leavening do (yeast mixed with sugar and milk or water and set aside in a warm place for 15 minutes).
In a bowl sift the flour with the starch, add the butter, lemon juice, salt and leaven. Knead the dough until smooth. At this point, you can leave the dough to rise for 1 hour if you want to bake right away or we can cover them with foil and put in the fridge for 12 -24 h (then we must remove the dough from the refrigerator 3 to 4 hours before baking). Before changing the form of addextras (for me without additives).
After rising, the dough is put into a greased form and leave in a warm place for 1 hour to rise, grease them yolk with milk. At that time, Warm up the oven to 180 degrees C (up – down). Before putting the dough in the oven grease them again yolk.
Bake cake until golden brown about 40 minutes. After 30 minutes, remove from the mold and cool it on the grid. Cut only after they are completely cold.
Delicious taste of homemade jam or marmalade.
a jaja? do święconego?
Jaja również do ciasta 🙂 uciekły z opisu jednak już są na swoim miejscu 🙂 Wesołych Świąt!!