Babka piaskowa

Bezglutenowa babka piaskowa (z mąki ziemniaczanej) lekka niemal jak puch. Obowiązkowy deser na Wielkanocnym stole. Babka pieczona na oleju, z ulubionym aromatem. Składniki na duża formę najlepiej z kominem – babka dużo wyrasta. babka-piaskowa1   Składniki:

5 jajek

1 szklanka oleju roślinnego

1 szklanka cukru (jeśli lubimy mniej słodkie należy dodać ¾ szklanki cukru)

1 ½ szklanka mąki ziemniaczanej

¾ szklanki BMM (przepis tutaj)

2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowy)

1 łyżeczka ulubionego aromatu (waniliowy, migdałowy, cytrynowy)

Formę natłuścić (używam tłuszczu w sprayu), obsypać bułką tartą lub mąką (bezglutenową). Piekarnik włączyć na 180 C (góra – dół). Mąki z proszkiem do pieczenia przesiać.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dodać porcjami cukier – miksować do utworzenia gęstej masy.

Do masy dodać żółtka, delikatnie wymieszać szpatułką, następnie powoli wlać olej oraz ekstrakt. Dodać mąki, mieszać powoli aż wszystkie grudki znikną.

Ciasto przełożyć do formy. Babkę należy piec około 50 – 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika, zostawić w formie na 10 minut, następnie wyjąć na kratkę.

Po wystudzeniu dekorować lukrem. (Lukier: 2 łyżki gorącej wody, 5 łyżek cukru pudru)

Smacznego!

babka-piaskowa2 English version

Gluten-free babka (with potato flour) almost light as a feather. Perfect dessert at Easter table.

Babka baked in oil with your favorite extract. Ingredients for a large mold with a chimney.

Ingredients:

5 eggs

1 cup vegetable oil

1 cup sugar (if you like less sweet must add ¾ cup sugar)

1 ½ cup potatostarch

¾ cup BMM (recipe here)

2 teaspoons baking powder (gluten-free)

1 teaspoon of your favorite extract (vanilla, almond, lemon)

Grease the mold (use grease spray), sprinkle with breadcrumbs or flour (gluten-free). Turn oven to 360 degrees F  or 180 C (up – down). Flour with baking powder sift.

All ingredients should be at room temperature. Egg white separated from the yolks. Beat the whites to stiff, add the sugar in portions – mix to form a thick foam.

Add egg yolks, mix gently with a spatula, then slowly pour the oil and extract. Add the flour and mix slowly until all lumps disappear.

Put the dough into the mold. Bake babka about 50 – 60 minutes. After removing from the oven, left in the mold for 10 minutes, then remove at the rack.

After cooling, decorate with icing. (Icing: 2 tablespoons hot water 5 tablespoons icing sugar)

Bon Appetit!

babka-piaskowa  
Error: Only up to 6 modules are supported in this layout. If you need more add your own layout.