Bakaliowiec

Przepis na kruche orzechowe ciasto z czekoladą oraz bakaliami, odmiana mazurka nie tylko na Wielkanoc. Szybki przepis.

bakaliowec

Mazurek się nie kruszy, do robienia kruchego ciasta można wykorzystać masło orzechowe lub orzechy zmielone na proszek. Ps. Poniższe kruche ciasto idealnie się sprawdza w formie babeczek.

Składniki na 1 mazurek w dużej tortownicy:

Kruche ciasto:

1 ¼ szklanki mąki bezglutenowej (polecam mieszankę BMM przepis tutaj lub wymieszać mąkę ryżową, ziemniaczaną i kukurydzianą)

½ szklanki masła orzechowego w proszku (orzechy zmielone na proszek)

szczypta proszku do pieczenia (bezglutenowego)

2 łyżki cukru pudru

1 jajko

150 g zimnego masła lub innego dowolnego tłuszczu

Wszystkie składniki wkładamy do miski, szybko zagniatamy. Tworzymy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki. Po około 30 minutach rozwałkowujemy ciasto dość grubo pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, przykładamy dno tortownicy odbijamy kształt i wycinamy koło.

Pozostałe ciasto możemy wykorzystać do zrobienia ramki ciasta lub wykorzystać do zrobienia babeczek. Ciasto pieczemy w piekarniku (góra-dół) rozgrzanym do 180 stopni C. Czas pieczenia to około 18 minut aż ciasto zacznie lekko brązowieć.

Ciasto studzimy na blaszce – nie zdejmujemy zaraz po upieczeniu będzie bardzo kruche.

Pozostałe dodatki:

4 łyżki powideł lub masy daktylowej (przepis tutaj)

100 g gorzkiej czekolady + 1  łyżka oleju kokosowego

400- 500 g bakali (figi, daktyle, orzechy nerkowca, skórka pomarańczy kandyzowana, morele, rodzynki, płatki migdałów)

Po wystudzeniu ciasta smarujemy go powidłami. Czekoladę z olejem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy niedokładnie po powidłach, na to układamy pokrojone bakalie (poza skórką pomarańczy). Pozostałą czekoladą polewamy bakalie i rozsypujemy skórkę pomarańczy. Czekamy aż czekolada zastygnie i delektujemy się naszym bakaliowcem.

Smacznego!

bakaliowec1

English version

The recipe for peanut brittle cake with chocolate, nuts and raisins. Ps. These pastry perfectly works in the form of cupcakes.

Dough:

1 ¼ cup flour gluten-free (I recommend a mixture of BMM recipe here or mix rice flour, potato and maize)

½ cup powdered peanut butter (nuts, ground to a powder)

a pinch of baking powder (gluten-free)

2 tablespoons granulated sugar

1 egg

150 g of cold butter or any fat

Put all the ingredients into a bowl, knead quickly. Create a ball, wrap with plastic wrap and put in the fridge. After about 30 minutes rool fairly thick dough between two sheets of baking paper, put on the bottom of the baking pan and cut out the shape of a circle.

The remaining dough can be used to do a frame or dough used for making muffins. Bake in the oven (top-down) preheated to 360 degrees F (180C). The baking time is about 18 minutes until the dough begins to lightly brown.

Cool down the dough on a baking tray – do not take off immediately after baking will be very fragile.

Other:

4 tablespoons jam or cream of date (recipe here)

100 g dark chocolate + 1 tablespoon of coconut oil

400- 500 g dried fruit (figs, dates, cashew nuts, candied orange peel, apricots, raisins, almonds)

After cooling smear the cake with jam. Melt the chocolate with coconut oil in water bath, part of chocolate put on jam, decorate dried fruit and add remaining chocolate. Cool down for 1 – 2 hours.

Enjoy!

bakaliowec2
Error: Only up to 6 modules are supported in this layout. If you need more add your own layout.