Baletki ryżowe z makiem
Delikatne biszkoptowe ciasteczka z makiem, przełożone dżemem z owoców dzikiej róży. W wersji bezglutenowej na mące ryżowej.
Składniki na około 30 sztuk:
2 duże jajka
70g szklanki cukru pudru (6 łyżek)
70g szklanki mąki ryżowej (6 łyżek)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
szczypta soli
Dodatkowo:
– mak
– dżem z owoców dzikiej róży
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli. Dodajemy cukier puder, po jednej łyżce. Dodajemy żółtka, delikatnie mieszamy szpatułką, podobnie postępujemy z mąką ryżową oraz jeśli używamy z ekstraktem.
Duże dwie formy wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 150 stopni C. Ciastem napełniamy woreczek z szprycę (z okrągłą końcówką). Wyciskamy okrągłe ciasteczka na papier zachowując odstępy. Przed włożeniem do piekarnika posypujemy równomiernie makiem.
Pierwsze 20 minut pieczemy w temperaturze 150 stopni C, następnie podnosimy temperaturę do 180 i pieczemy przez kolejne 10 minut, aż ciasteczka będą lekko złote. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego przestudzenia.
Po wystudzeniu przekładamy baletki dżemem. Niestety bardzo szybko znikają, więc nie będę się rozpisywać na temat przechowywania;)
English version
Rice cakes with poppy seeds
Soft sponge cakes with poppy seeds and jam with rosehips. With gluten-free rice flour.
Ingredients for about 30 pieces:
2 large eggs
70g icing sugar cup (6 tablespoons)
70g rice flour cup (6 tablespoons)
1 teaspoon vanilla extract (optional)
pinch of salt
In addition:
– poppy
– jam with rosehips
Separate the egg whites from the yolks. Whip egg whites to stiff with a pinch of salt. Slowly add the powdered sugar. Add the egg yolks, stir gently with a spatula and rice flour, and if we use the extract.
Large two forms lined with paper baking Preheat oven to 150 degrees C. cakes fill a bag with a round tip. Squeeze round cookies on paper, leaving gaps. Before inserting in the oven evenly sprinkle with poppy seeds.
The first 20 minutes bake at 150 ° C, then raise the temperature to 180 and bake for 10 minutes or until cookies are lightly golden. Remove from the oven and leave until completely cooling off.
After cooling, we put jam. Unfortunately, very quickly they disappear, so I will not write much on the storage;)
Zostaw komentarz