Bananowiec

Lubicie słynne ciasto kopiec kreta? Oto jego nieco inna wersja. Składniki pozostają niemal takie same: czekoladowy biszkopt, banany oraz śmietana.

DSC_2474web

Co dodałam od siebie? Niespodziankę w środku i na wierzchu! Krem czekoladowy oraz moją ulubioną polską galaretkę cytrynową. Połączenie można powiedzieć nieco szalone ale efekt powalający.

Myślę, że na zakończenie wakacji warto jeszcze trochę rozpieścić najbliższych i przygotować dla nich to ciasto. Gwarantuje 100% satysfakcje! Dzięki zmniejszonej ilości cukru w biszkopcie oraz śmietanie ciasto nie jest za słodkie.

DSC_2466web

Składniki na tortownice:

Spód:

4 jajka

3/4 szklanki mąki (u mnie bezglutenowa)

1/4 szklanki kakao niesłodzonego

2 łyżki oleju

1/3 szklanki cukru brązowego

Pozostałe składniki:

3 banany

250 ml śmietanki kremówki

2 łyżeczki żelatyny

2 łyżki cukru brązowego

3 łyżki kremu czekoladowego (typu Nutella)

1 opakowanie galaretki cytrynowej

Spód formy wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 350 stopni F (175C). Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Następnie dodajemy żółtka oraz olej, mieszamy na minimalnych obrotach miksera. Oddzielnie łączymy kakao z mąką, delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki z masą jajeczną. Ciasto wylewamy do formy, rozprowadzamy równomiernie i pieczemy około 25 minut (do suchego patyczka). Studzimy.

Galaretkę rozpuszczamy w 1 1/2 szklanki gorącej wody, odkładamy w chłodne miejsce. Żelatynę rozpuszczamy w 5 łyżkach gorącej wody, na koniec dodajemy 3 łyżki śmietanki, również odkładamy na bok. Banany obieramy i przekrawamy wzdłuż, układamy na biszkopcie tak aby utworzyć okrąg, natomiast do powstałego pośrodku wgłębienia nakładamy krem czekoladowy. Wkładamy do lodówki.

Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, pod koniec dodajemy żelatynę, mieszamy jeszcze przez chwilę. Krem śmietanowy rozprowadzamy równomiernie w formie, tak aby zakryć zarówno banany jak i krem czekoladowy. Ponownie wkładamy do lodówki, ostatnim elementem jest wylanie tężejącej galaretki na śmietanę. Ciasto przed krojeniem chłodzimy minimum 3-4 godziny.

Smacznego!

DSC_2469web

Udostępnij: