Bananowiec
Lubicie słynne ciasto kopiec kreta? Oto jego nieco inna wersja. Składniki pozostają niemal takie same: czekoladowy biszkopt, banany oraz śmietana.
Co dodałam od siebie? Niespodziankę w środku i na wierzchu! Krem czekoladowy oraz moją ulubioną polską galaretkę cytrynową. Połączenie można powiedzieć nieco szalone ale efekt powalający.
Myślę, że na zakończenie wakacji warto jeszcze trochę rozpieścić najbliższych i przygotować dla nich to ciasto. Gwarantuje 100% satysfakcje! Dzięki zmniejszonej ilości cukru w biszkopcie oraz śmietanie ciasto nie jest za słodkie.
Składniki na tortownice:
Spód:
4 jajka
3/4 szklanki mąki (u mnie bezglutenowa)
1/4 szklanki kakao niesłodzonego
2 łyżki oleju
1/3 szklanki cukru brązowego
Pozostałe składniki:
3 banany
250 ml śmietanki kremówki
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki cukru brązowego
3 łyżki kremu czekoladowego (typu Nutella)
1 opakowanie galaretki cytrynowej
Spód formy wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 350 stopni F (175C). Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Następnie dodajemy żółtka oraz olej, mieszamy na minimalnych obrotach miksera. Oddzielnie łączymy kakao z mąką, delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki z masą jajeczną. Ciasto wylewamy do formy, rozprowadzamy równomiernie i pieczemy około 25 minut (do suchego patyczka). Studzimy.
Galaretkę rozpuszczamy w 1 1/2 szklanki gorącej wody, odkładamy w chłodne miejsce. Żelatynę rozpuszczamy w 5 łyżkach gorącej wody, na koniec dodajemy 3 łyżki śmietanki, również odkładamy na bok. Banany obieramy i przekrawamy wzdłuż, układamy na biszkopcie tak aby utworzyć okrąg, natomiast do powstałego pośrodku wgłębienia nakładamy krem czekoladowy. Wkładamy do lodówki.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, pod koniec dodajemy żelatynę, mieszamy jeszcze przez chwilę. Krem śmietanowy rozprowadzamy równomiernie w formie, tak aby zakryć zarówno banany jak i krem czekoladowy. Ponownie wkładamy do lodówki, ostatnim elementem jest wylanie tężejącej galaretki na śmietanę. Ciasto przed krojeniem chłodzimy minimum 3-4 godziny.
Smacznego!
pieklam bardzo smaczne!!!!! Jedyny minus to – banany zsuwaja się z ciasta podczas jedzenia. Mysle ze moze posmarowac ciasto smietanka pod banany?
Witaj! U mnie banany byly na swoim miejsciu, byc moze chodzi o to jak bardzo byly dojrzale a co za tym idzie miekkie? Tak mysle, ze to dobry sposob posmarowac pod nie smietanke lub odrobine kremu. Pozdrawiam:)