Batoniki Musli
Zdrowa i pożywna przekąska, można ją dowolnie modyfikować i dodawać ulubione dodatki. Proste w przygotowaniu.
Przepis na 10 batoników:
- 70g kostki masła lub roślinnego odpowiednika
- 50 ml prawdziwego miodu
- 2 łyżki mleka w proszku (można pominąć)
- 50g bezglutenowych płatków kukurydzianych (pokruszonych)
- 4 łyżki amarantusa ekspandowanego
- 2 łyżki prażonego słonecznika
- 1 łyżka płatków lnianych
- 1 łyżka nasion chia
- 2 łyżki owoców goji
- 2 łyżki morwy białej posiekanej
- 1 łyżka płatków migdałowych
Masło oraz miód rozpuścić w garnuszku do połączenia składników, zdjąć z palnika. Wsypać mleko w proszku i dokładnie wymieszać. Pozostawić do przestudzenia. Wszystkie składniki na batoniki wymieszać w misce, następnie dodać płynne masło z miodem, dokładnie wymieszać.
Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki, powinno mieć grubość ok. 2 cm. Mocno przycisnąć. Chłodzić w lodówce przez 4 godziny, następnie pokroić w batoniki. Przechowywać w chłodnym miejscu. Batoniki idealnie nadają się na drugie śniadanie.
Zostaw komentarz