Zdrowa i pożywna przekąska, można ją dowolnie modyfikować i dodawać ulubione dodatki. Proste w przygotowaniu.

batoniki-muesli

Przepis na 10 batoników:

  • 70g kostki masła lub roślinnego odpowiednika
  • 50 ml prawdziwego miodu
  • 2 łyżki mleka w proszku (można pominąć)
  • 50g bezglutenowych płatków kukurydzianych (pokruszonych)
  • 4 łyżki amarantusa ekspandowanego
  • 2 łyżki prażonego słonecznika
  • 1 łyżka płatków lnianych
  • 1 łyżka nasion chia
  • 2 łyżki owoców goji
  • 2 łyżki morwy białej posiekanej
  • 1 łyżka płatków migdałowych

Masło oraz miód rozpuścić w garnuszku do połączenia składników, zdjąć z palnika. Wsypać mleko w proszku i dokładnie wymieszać. Pozostawić do przestudzenia. Wszystkie składniki na batoniki wymieszać w misce, następnie dodać płynne masło z miodem, dokładnie wymieszać.

Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki, powinno mieć grubość ok. 2 cm. Mocno przycisnąć. Chłodzić w lodówce przez 4 godziny, następnie pokroić w batoniki. Przechowywać w chłodnym miejscu. Batoniki idealnie nadają się na drugie śniadanie.

batoniki-muesli1

Udostępnij: