Prosta i puszysta babka, smakuje pysznie nie tylko w czasie Wielkanocy. Nie zapomnijmy dodać do niej ulubione bakalie.
Przepis na 1 babkę lub 8 małych:
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mieszanki mąki bezglutenowej lub BMM
- ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki majonezu (bezglutenowego)
- naturalny aromat
- ewentualnie rodzynki, orzechy
– wszystkie składniki powinny być bezglutenowe –
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową (najlepiej wyciągnąć je z lodówki 2 godziny przed pieczeniem). Mąki przesiać oraz wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek stopniowo dodawać na przemian mąki, majonez oraz aromat. Wszystko dokładnie wymieszać. Na końcu dodać dodatki.
Piec w rozgrzanym piekarniku do 170 stopni C , w wysmarowanej wcześniej tłuszczem blaszce i posypanej bułką tartą. Czas pieczenia wynosi około 50 minut. Pod koniec pieczenia najlepiej sprawdzać drewnianym patyczkiem czy ciasto się upiekło. Studzić na kratce.
Babkę można posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą. Babka zachowuje świeżość nawet do tygodnia.
Powyższy przepis wykorzystuje również do pieczenia małych babeczek. Jedyne co się wtedy zmieniam to czas pieczenia – jest krótszy około 25 minut. Ciasto można również podzielić na dwie części , do jednej dodać jeszcze łyżeczkę kakao, wtedy wyjdzie nam ciasto marmurkowe. Wgłębienia w mniejszych babeczka można wypełnić masą kajmakową (będzie to ciekawe zaskoczenie).
Fajna babka – zrobiłam dwie na święta jedną ze skórką cytrynową i drugą z rodzynkami. Obydwie równie smaczne 🙂