Bezglutenowa Mieszanka Mąki – BMM

Niezawodna mieszanka bezglutenowych mąk, która sprawdza się w niemal każdym przepisie.

 

 

Mieszanki używam niemal od 10 lat. Zawsze mam jej zapas w wielkim słoiku. Każda mąka bezglutenowa zachowuje się inaczej w połączeniu z płynami, dlatego odpowiednie skomponowanie mieszanki jest niezwykle istotne.

Niemal każdą z szklankę mąki pszennej można zastąpić przygotowaną poniżej mieszanką. Niestety jest trochę cięższa od ‚zwykłej’ mąki, dlatego stosując ją najlepiej dodać dodatkowe białko, mleko, mleko w proszku lub odrobinę żelatyny).

Najczęściej przygotowuje BMM w dużej misce, następnie rodzielam ją do worków lub słoików:

  • 6 szklanke mąki ryżowej
  • 2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki z tapioki
Udostępnij: