Bezglutenowa pizza
Pizza na chrupiącym drożdżowym spodzie z ulubionymi dodatkami oraz pysznym sosem pomidorowym zamiast keczupu.
Ciasto na 2 duże spody:
2 szklanki mąki ryżowej
2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki mąki z tapioki *
1 łyżeczka soli
10 g drożdży suchych
1 łyżka cukru
1 ½ szklanki letniego mleka (lub wody)
2 łyżki oleju
2 jajka
*lub zamiast tych trzech mąk 600 g BMM
Drożdże rozpuszczamy lekko ciepłej wodzie z cukrem. W misce łączymy mąki, sól, jajka, mleko oraz olej. Na końcu do jednolitej masy dodajemy drożdże i mieszamy. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.
Gdy ciasto podrośnie, przekładamy je na wysmarowanej tłuszczem formy. Najlepszą metodą rozprowadzenia ciasta jest założenie plastikowego woreczka na rękę i rozprowadzenie równomiernie ciasta. Brzegi zostawiamy nieco grubsze, by utrzymać sos i dodatki.
Rozprowadzone ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na około 10 -15 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Spody podpiekamy w piekarniku przez 5 – 10 minut. Następnie wyjmujemy spody, smarujemy sosem pomidorowym i wykładamy ulubione dodatki. Pizzę pieczemy ponownie przez 20 – 25 minut.
Sos pomidorowy do pizzy:
220 g pomidorów świeżych lub w puszcze
½ łyżeczka suszonego oregano
½ łyżeczka suszonej bazylii
1 ząbek czosnku (ew. łyżeczka suszonego czosnku)
1 łyżeczka cukru
Wszystkie składniki blendujemy razem, do uzyskania jednolitego sosu. Sosem smarujemy podpieczone blaty, natomiast pozostały sos wykorzystujemy do polania upieczonej pizzy zamiast keczupu.
Dodatki:
– pieczarki ( wcześniej je myjemy, kroimy i podduszamy z odrobiną soli)
– cebula (posiekana)
– oliwki
– ser kozi
– ser mozarella
– szynka ( u mnie parmeńska)
– suszone oregano
– pomidory
Dzisiaj zrobiłam. Mąż powiedział, że „Niebo w gębie” 🙂 Dziękuję za przepis 🙂
Cieszę się, że smakowało 🙂
Moge zamienić mąkę ryżową na jaglaną?
Myślę, że tak 🙂 Daj znać jak wyszło 🙂 Polecam też mąkę owsianą (certyfikowaną) sprawdza się rewelacyjnie 🙂 Pozdrawiam
Dziękuję 🙂 Świetny pomysł. Pozdrawiam.
Nie ma za co 🙂 Ciesze się że przepis sie sprawdza 🙂 Z bezglutenowymi mąkami trzeba kontrolować indywidualnie ilość dodawanych płynów.
Pizza wyszła absolutnie fenomenalna!!! Puszysta i chrupiąca i przepyszna w smaku. Najlepsza pizza bezglutenowa jaką udało mi się zrobić. Dziękuję bardzo <3 P.S. Przy mące owsianej trzeba dać mniej wody. Ja dałam tyle co w przepisie, a potem dosypywałam mąki ziemniaczanej – aż chyba z pół opakowania poszło, żeby ciasto nie było płynne.