Bezglutenowa pizza

Pizza na chrupiącym drożdżowym spodzie z ulubionymi dodatkami oraz pysznym sosem pomidorowym zamiast keczupu.

bezglutenowa-pizza

Ciasto na 2 duże spody:

2 szklanki mąki ryżowej

2/3 szklanki mąki ziemniaczanej

1/3 szklanki mąki z tapioki *

1 łyżeczka soli

10 g drożdży suchych

1 łyżka cukru

1 ½ szklanki letniego mleka (lub wody)

2 łyżki oleju

2 jajka

*lub zamiast tych trzech mąk  600 g BMM

Drożdże rozpuszczamy lekko ciepłej wodzie z cukrem. W misce łączymy mąki, sól, jajka, mleko oraz olej. Na końcu do jednolitej masy dodajemy drożdże i mieszamy.  Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.

Gdy ciasto podrośnie, przekładamy je na wysmarowanej tłuszczem formy. Najlepszą metodą rozprowadzenia ciasta jest założenie plastikowego woreczka na rękę i rozprowadzenie równomiernie ciasta. Brzegi zostawiamy nieco grubsze, by utrzymać sos i dodatki.

Rozprowadzone ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na około 10 -15 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Spody podpiekamy w piekarniku przez 5 – 10 minut. Następnie wyjmujemy spody, smarujemy sosem pomidorowym i wykładamy ulubione dodatki. Pizzę pieczemy ponownie przez 20 – 25 minut.

bezglutenowa-pizza2

Sos pomidorowy do pizzy:

220 g pomidorów świeżych lub w puszcze

½ łyżeczka suszonego oregano

½ łyżeczka suszonej bazylii

1 ząbek czosnku (ew. łyżeczka suszonego czosnku)

1 łyżeczka cukru

Wszystkie składniki blendujemy razem, do uzyskania jednolitego sosu. Sosem smarujemy podpieczone blaty, natomiast pozostały sos wykorzystujemy do polania upieczonej pizzy zamiast keczupu.

Dodatki:

– pieczarki ( wcześniej je myjemy, kroimy i podduszamy z odrobiną soli)

– cebula (posiekana)

– oliwki

– ser kozi

– ser mozarella

– szynka ( u mnie parmeńska)

– suszone oregano

– pomidory

bezglutenowa-pizza3

Udostępnij: