Bezglutenowe bułki

Wieloziarniste bułki bezglutenowe z pestkami słonecznika. Mięciutkie bułeczki pieczone w kokilkach do zapiekania.

bezglutenowe-bulki3

Składniki na 8 sztuk:

100 g mąki z amarantusa (można ją zastąpić dowolną mąką)

250 g mąki bezglutenowej BMM (przepis tutaj)

50 g skrobi kukurydzianej

½ łyżeczka gumy ksantanowej  (opcjonalnie)

1 łyżeczka soli

2 łyżeczki cukru

20 g świeżych drożdży

400 ml wody

1 łyżeczka płatków lnianych

1 łyżeczka mielonego siemię lnianego

2 łyżki pestek słonecznika

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka czosnku w proszku

½ szklanki letniej wody mieszamy z drożdżami oraz cukrem, odstawiamy do wyrośnięcia. ½ szklanki ciepłej wody zalewamy płatki lniane oraz mielone siemię lniane. Do miski przesiewamy mąki, dodajemy sól oraz pozostałą wodę, mieszamy. Dodajemy zaczyn oraz siemię lniane. Mieszamy – masa powinna być gładka, gęsta jak śmietana.

Gotowe ciasto w misce przykrywamy ściereczko i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 40 minut).

Przygotowujemy kokilki, smarujemy je wewnątrz tłuszczem, dodajemy pestki słonecznika i oprószamy papryką. Ciasto przekładamy do foremek. Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 15 minut. Włączamy piekarnik na 200 stopni C.

bezglutenowe-bulki5

bezglutenowe-bulki6

Przed włożeniem do piekarnika posypujemy bułeczki czosnkiem. Bułki pieczemy około 30 minut (bez termo obiegu). Studzimy na kratce.

Smacznego!

bezglutenowe-bulki2

English version

Gluten free  multigrain bread rolls with sunflower seeds. Soft buns baked in molds.

Ingredients for 8 buns:

100 g flour with amaranth

200 g gluten free flour (BMM recipe here)

50 g corn starch

½ tsp xanthan gum (optional)

1 tsp salt

2 tsp sugar

20 g of fresh yeast ( 7 g dry yeast)

400 ml of water

1 tsp flax flakes

1 tsp ground flaxseed

2 tbsp sunflower seeds

1 tsp sweet paprika

1 tsp garlic powder

½ cup lukewarm water mix with yeast and sugar – leave to rise. ½ cup of warm water mix with flaxseed. Sift flours to big bowl, add salt and remaining water – mix. Add the yeast and flaxseed. Dough should be smooth, as a cream.

Ready dough cover with a cloth and leave in warm place until double the volume (about 40 minutes).

Prepare molds, spray they inside fat in spray. Add sunflower seeds and sprinkle paprika. Put dough into molds. Leave to rise again for 15 minutes. Preheat oven to 395 F (200C).

Before inserting into the oven sprinkle with garlic. Bake about 30 minutes, cool on a wire rack.

Enjoy!

bezglutenowe-bulki

Error: Only up to 6 modules are supported in this layout. If you need more add your own layout.