Bezy bez białek

Pyszne wegańskie bezy, prostsze w przygotowaniu niż te z białek, ośmielę się nawet stwierdzić, że są lepsze od tradycyjnych.

bezy-bez-bialek1

 

Składniki:

woda z puszki po ciecierzycy ( puszka ok. 400 ml – wody 140 ml)

200 g cukru pudru

1 łyżeczka soku z limonki lub cydru jabłkowego

Odsączamy wodę z cieciorki – powinna mieć temperaturę pokojową. Płaskie formy wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 130 stopni C.

Wodę z ciecierzycy ubijamy jak białka na sztywno (na wysokich obrotach miksera), dodajemy stopniowo cukier. Na końcu dodajemy sok lub cydr. Ubijamy jeszcze chwilę. Powstanie błyszcząca, gęsta piana.

Pianę przekładamy do rękawa cukierniczego, zakończonego okrągłą tylką. Wyciskamy bezy na papier zostawiając pomiędzy odstępy.  Pieczemy około 70 minut, aż bezy będą gotowe. Wyjmujemy z formy po wystudzeniu.

Ps. Ciecierzyce możemy użyć do zrobienia humusu z tego przepisu.

bezy-bez-bialek3

English version

Meringues without egg whites

Delicious vegan meringues, simpler to prepare than those egg whites, better than the traditional ones.

water cans of chickpeas (cans approx. 400 ml – 140 ml of water)

200g icing sugar

1 teaspoon lime juice or apple cider

Filtration of water with chickpeas – it should be at room temperature. Forms lined with paper baking Preheat oven to 130 degrees C.

Whip water from chickpeas as egg white to stiff (high speed mixer), add sugar gradually. At the end, add the juice or cider. Whip for a while. The creation of shiny, thick mass.

The foam put into the piping bag, finished round tip. Squeeze meringue on paper, leaving between spacing. Bake about 70 minutes or until meringues are ready. Remove from the mold after cooling.

Ps. Chickpeas we can use to do humus from this provision

Udostępnij: