Brokuł zapiekany
Najlepszy sposób na przyrządzenie brokułów, naprawdę warto! Brokuły z czosnkiem i cytryną to idealny dodatek do obiadu.
1 duży bukiet brokuł
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
½ łyżeczki soli
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka startego parmezanu (opcjonalnie)
Skórka z ½ cytryny
czarny pieprz
Brokuły myjemy, dzielimy na gałązki, za pomocą obieraczki obieramy gałązki. Brokuły wrzucamy do większej miski. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni C. Czosnek siekamy na drobno. Do brokuł dodajemy czosnek, oliwę, sól, pieprz, sok z cytryny oraz skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią brokuły. Jeśli używamy parmezanu posypujemy brokuły. Brokuły zapiekamy 15-20 minut, kontrolujemy cały czas czy się nie przypalają.
Brokuły podajemy zarówno na ciepło jak i zimno. Jako dodatek do obiadu lub oddzielną przekąskę z sosem czosnkowym. Brokuły możemy przygotować wcześniej i upiec bezpośrednio przed podaniem.
Zostaw komentarz