Brokuł zapiekany

Najlepszy sposób na przyrządzenie brokułów, naprawdę warto! Brokuły z czosnkiem i cytryną to idealny dodatek do obiadu.

brokuly-zapiekane1

1 duży bukiet brokuł

1 ząbek czosnku

2 łyżki oliwy z oliwek

½ łyżeczki soli

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka startego parmezanu (opcjonalnie)

Skórka z ½ cytryny

czarny pieprz

Brokuły myjemy, dzielimy na gałązki, za pomocą obieraczki obieramy gałązki. Brokuły wrzucamy do większej miski. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni C.  Czosnek siekamy na drobno. Do brokuł dodajemy czosnek, oliwę, sól, pieprz, sok z cytryny oraz skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią brokuły. Jeśli używamy parmezanu posypujemy brokuły. Brokuły zapiekamy 15-20 minut, kontrolujemy cały czas czy się nie przypalają.

Brokuły podajemy zarówno na ciepło jak i zimno. Jako dodatek do obiadu lub oddzielną przekąskę z sosem czosnkowym. Brokuły możemy przygotować wcześniej i upiec bezpośrednio przed podaniem.

brokul-zapiekany

Udostępnij: