Jaglane brownie

Brownie z kaszy jaglanej z bakaliami? Czemu nie?  Ciasto idealnie nadaje się jako zdrowa przekąska o każdej porze dnia.

zkaszymanny

Składniki na standardową prostokątną blaszkę:

  • 250 g  kaszy jaglanej (surowej)
  • 500ml wody
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 4 jajka
  • 250 ml mleka (w wersji bez mlecznej – woda)
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru trzcinowego/miodu lub 10 zblendowanych daktyli
  • szczypta soli
  • 250 g bakalii ( rodzynki, orzechy, suszona żurawina, śliwki oraz morele)

Kaszę opłukać dwa razy, po czym gotować przez 20 minut w 500 ml wody. Gdy kasza wchłonie całą wodę ostudzić ją i zblendować. Jajka ubić z cukrem, wymieszać z pozostałymi składnikami. Rozgrzać piekarnik do 160 stopniach C. Masę przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać aby powstała gładka powierzchnia.

Piec przez 45 minut, po czym pozostawić na kolejne 10 minut w wyłączonym piekarniku. Pozostawić w blaszce do całkowitego przestudzenia. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Kroić w niewielkie kosteczki, jest dość sycące.

bi
Error: Only up to 6 modules are supported in this layout. If you need more add your own layout.