Brownie jaglane z orzechami

Ciasto z bogatej w wartości odżywcze kaszy jaglanej, mocno czekoladowy bezglutenowy przysmak.

brownie-jaglane-z-orzechami3

Składniki na formę 15 x 25 cm :

¾ szklanki surowej kaszy jaglanej

1 ¼ szklanki wrzątku

3 jajka

50 ml oleju (użyłam kokosowego)

100 g gorzkiej czekolady dobrej jakości

¾ szklanki cukru trzcinowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ szklanki mąki bezglutenowej (użyłam ryżowej)

1/3 szklanki maślanki (można zastąpić mlekiem roślinnym)

garść orzechów pekan

brownie-jaglane-z-orzechami

Kaszę płuczemy dokładnie, wsypujemy do gotującego się wrzątku, gotujemy 15 minut do odparowania wody (zostawiamy jeszcze chwilę pod przykryciem aby spęczniała). Gotową kaszę studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, również studzimy.

Kaszę blendujemy na papkę, dodajemy jajka, olej, czekoladę, cukier, proszek do pieczenia, przesianą mąkę oraz maślankę. Wszystko miksujemy na jednolitą masę.

Formę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.  Masę wylewamy do formy, rozprowadzamy masę równo. Na wierzchu układamy orzechy.

Ciasto pieczemy około 40 – 45 minut, studzimy w formie.

brownie-jaglane-z-orzechami2

English version

Millet brownie with walnuts

The ingredients of the form 15 x 25 cm:

¾ cup of raw millet

1 ¼ cup boiling water

3 eggs

50 ml of oil (I used coconut)

100g good-quality dark chocolate

¾ cup of sugar cane

1 teaspoon baking powder

½ cup gluten-free flour (I used rice flour)

1/3 cup buttermilk (you can substitute vegetable milk)

Millet rinse thoroughly, pour into boiling boiling water, cook for 15 minutes to evaporate the water (leave for a while under cover to swell).The finished millet cool it. Melt the chocolate in a water bath, also we cool it.

Millet  mixes on mush, add eggs, oil, chocolate, sugar, baking powder, sifted flour and buttermilk. All mixes a uniform mass.

The mold is lined with paper baking oven heated to 180 degrees C. The mix is poured into the mold. Put walnuts on top. Cake bake about 40 – 45 minutes, cool down in the mold.

Udostępnij: