Brownie jaglane z orzechami
Ciasto z bogatej w wartości odżywcze kaszy jaglanej, mocno czekoladowy bezglutenowy przysmak.
Składniki na formę 15 x 25 cm :
¾ szklanki surowej kaszy jaglanej
1 ¼ szklanki wrzątku
3 jajka
50 ml oleju (użyłam kokosowego)
100 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
¾ szklanki cukru trzcinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ szklanki mąki bezglutenowej (użyłam ryżowej)
1/3 szklanki maślanki (można zastąpić mlekiem roślinnym)
garść orzechów pekan
Kaszę płuczemy dokładnie, wsypujemy do gotującego się wrzątku, gotujemy 15 minut do odparowania wody (zostawiamy jeszcze chwilę pod przykryciem aby spęczniała). Gotową kaszę studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, również studzimy.
Kaszę blendujemy na papkę, dodajemy jajka, olej, czekoladę, cukier, proszek do pieczenia, przesianą mąkę oraz maślankę. Wszystko miksujemy na jednolitą masę.
Formę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Masę wylewamy do formy, rozprowadzamy masę równo. Na wierzchu układamy orzechy.
Ciasto pieczemy około 40 – 45 minut, studzimy w formie.
English version
Millet brownie with walnuts
The ingredients of the form 15 x 25 cm:
¾ cup of raw millet
1 ¼ cup boiling water
3 eggs
50 ml of oil (I used coconut)
100g good-quality dark chocolate
¾ cup of sugar cane
1 teaspoon baking powder
½ cup gluten-free flour (I used rice flour)
1/3 cup buttermilk (you can substitute vegetable milk)
Millet rinse thoroughly, pour into boiling boiling water, cook for 15 minutes to evaporate the water (leave for a while under cover to swell).The finished millet cool it. Melt the chocolate in a water bath, also we cool it.
Millet mixes on mush, add eggs, oil, chocolate, sugar, baking powder, sifted flour and buttermilk. All mixes a uniform mass.
The mold is lined with paper baking oven heated to 180 degrees C. The mix is poured into the mold. Put walnuts on top. Cake bake about 40 – 45 minutes, cool down in the mold.
Zostaw komentarz