Brownie z chałwą i serem
Bezglutenowe połączenie czekoladowego spodu brownie oraz serowej pierzynki z dodatkiem ulubionej chałwy. Słodkie i sycące.
Składniki na brownie (klasyczna prostokątna blaszka):
– wszystkie składniki powinny być bezglutenowe –
- ½ szklanki mąki kukurydzianej
- szczypta soli
- 1 łyżka niesłodzonego kakao
- 125g gorzkiej czekolady
- 80g masła (min. 82%)
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego
- 2 jajka
Czekoladę pokruszyć i rozpuścić w kąpieli wodnej ( w garnku doprowadzamy do wrzenia wodę, następnie zmniejszamy gaz, garnek przykrywamy metalową miską, w której roztapiamy składniki), po rozpuszczeniu dodajemy masło,kakao, olej i cukier, po połączeniu się składników czekoladową masę studzimy.
Jajka ubijamy, stopniowo dodajemy pozostałe składniki:masę czekoladową naprzemiennie z mąką. Spód podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 175 ℃ przez ok 12 min. W tym czasie przygotowujemy masę serową.
Masa serowa:
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 150 ml śmietanki 30%
- 500 g sera półtłustego
- 200 g chałwy
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki poza chałwą łączymy za pomocą blendera w jednolitą masę ( nie ma potrzeby mielić sera). Chałwę kruszymy w kosteczki mieszamy z masa serową i wylewamy na czekoladowy spód.
Ciasto pieczemy 40 minut w 175 ℃. Po upieczeniu studzimy ok 10 min w podchylonym piekarniku. Ciasto przed podaniem powinno być schłodzone minimum 4 h. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Zostaw komentarz