Brownie z chałwą i serem

Bezglutenowe połączenie czekoladowego spodu brownie oraz serowej pierzynki z dodatkiem ulubionej chałwy. Słodkie i sycące.

sernikkkkzbrow

Składniki na brownie (klasyczna prostokątna blaszka):

– wszystkie składniki powinny być bezglutenowe –

  • ½ szklanki mąki kukurydzianej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka niesłodzonego kakao
  • 125g gorzkiej czekolady
  • 80g masła (min. 82%)
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 jajka

Czekoladę pokruszyć i rozpuścić w kąpieli wodnej ( w garnku doprowadzamy do wrzenia wodę, następnie zmniejszamy gaz, garnek przykrywamy metalową miską, w której roztapiamy składniki), po rozpuszczeniu dodajemy masło,kakao, olej i cukier, po połączeniu się składników czekoladową masę studzimy.

Jajka ubijamy, stopniowo dodajemy pozostałe składniki:masę czekoladową naprzemiennie z mąką. Spód podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 175 ℃ przez ok 12 min. W tym czasie przygotowujemy masę serową.

Masa serowa:

  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 500 g sera półtłustego
  • 200 g chałwy
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki poza chałwą łączymy za pomocą blendera w jednolitą masę ( nie ma potrzeby mielić sera). Chałwę kruszymy w kosteczki mieszamy z masa serową i wylewamy na czekoladowy spód.

Ciasto pieczemy 40 minut w 175 ℃. Po upieczeniu studzimy ok 10 min w podchylonym piekarniku. Ciasto przed podaniem powinno być schłodzone minimum 4 h. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

sernikohalw

Udostępnij: