Brownie z piankami

Intensywnie czekoladowe brownie z piankami marshmallows na wierzchu. Najlepsze połączenie smaków dla łasuchów.

brownie-z-piankami1

Składniki na okrągłą formę:

6 łyżek masła lub roślinnego odpowiednika

1 szklanka groszków czekoladowych*

1/3 szklanki cukru**

2 jajka

1 łyżka kakao niesłodzonego (bezglutenowego)

3 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej

Dodatkowo: pianki

*200 g czekolady gorzkiej

**cukier pomijamy jeśli używamy słodzonej czekolady

Masło rozpuszczamy z czekoladą w kąpieli wodnej, lekko chłodzimy. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni C. Formę smarujemy tłuszczem.

Jajka ubijamy mikserem, jeśli używamy dodajemy cukier. Dodajemy przestudzoną czekoladę oraz kakao i skrobię – miksujemy do połączenia się składników.

Ciasto przelewamy do formy, wkładamy do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i układamy pianki – jedna przy drugiej. Wkładamy ponownie do piekarnika na 7 – 10 minut aż pianki się ładnie zarumienią.

Ciasto najlepiej smakuje jeszcze ciepłe!

Smacznego!

brownie-z-piankami2

English version

Brownie with marshmallows

The best chocolate brownie with marshmallows – for special quests.

Ingredients for round baking pan:

6 tbsp butter or vegetable substitute

1 cup chocolate chips

1/3 cup sugar*

2 eggs

1 tbsp unsweetened cocoa (gluten free)

3 tbsp cornstarch

marshmallows

*skip the sugar if you use sweetened chocolate

Melt butter and chocolate in water bathe, leave to cool. Preheat the oven to 350 degrees F (175C). Grease the baking pan using fat in spray.

Mix the eggs, add sugar if use. Add melted chocolate, cocoa and cornstarch. Mix together.

Put the dough into pan. Bake about 15 minutes. Then put on the bottom of the cake marshmallows and bake again about 7 – 10 minutes until gold.

This cake is the best hot!

Enjoy!

brownie-z-piankami

Udostępnij: