Brownie z wiśniami

Na jesienne smutki i pierwsze pochmurne dni idealnie sprawdzą się ciasta czekoladowe – brownie w nutką sernika udekorowana wiśniami.

Ciasto nie wymaga posiadania miksera, wystarczy nam miska i łyżka do wymieszania składników. Ale co najważniejsze to ciasto wyjdzie każdemu! Jednym bardziej wilgotne, drugim trochę mniej jednak i tak będzie smaczne. Pozostaje nam tylko sprawdzić czy wszystkie składniki mamy aktualnie w kuchni i do dzieła. Ciasto można podawać z lodami!

DSC_2798web

Składniki na prostokątną blaszkę:

1 szklanka cukru brązowego lub kokosowego

4 łyżki oleju kokosowego lub masła

1/2 szklanki niesłodzonego kakao

3/4 szklanki mąki (u mnie bezglutenowa)

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 tabliczka gorzkiej czekolady

2 jajka

Dodatkowo:

200 g sera sernikowego

2 łyżki cukru brązowego lub kokosowego

szklanka wiśni (u mnie mrożone)

Do miski wkładamy pokruszoną czekoladę oraz olej kokosowy – roztapiamy w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Odstawiamy na chwilę

Formę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 350 stopni F (175C).

Do większej miski wsypujemy szklankę cukru, kakao, mąkę, proszek do pieczenia. Dodajemy roztopioną czekoladę oraz jajka. Mieszamy do utworzenia jednolitej masy, którą rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni formy.

Oddzielnie mieszamy ser razem cukrem. Nakładamy go porcjami na masę czekoladą. Na koniec pozostaje nam powbijanie w ciasto wiśni, w kubeczku powinna zostać nam 1/3 szklanki wiśni, które będą idealnie nadawać się do dekoracji.

Ciasto pieczemy około 30 minut. Jemy po wystudzeniu udekorowane wiśniami.

Smacznego!

DSC_2804web

Udostępnij: