Bułeczki dyniowe

Maślane bezglutenowe bułeczki z puree z dyni. Banalnie proste bułki dobrze komponują się z słodkimi oraz słonymi dodatkami.

buleczki-dyniowe1

Składniki na 8 – 10 sztuk

1/3 szklanki puree z dyni (upieczonej i zmiksowanej)

2 szklanki mąki bezglutenowej (u mnie mieszanka mąki ryżowej, ziemniaczanej oraz tapioki – przepis tutaj)

½ szklanki mleka

¾ łyżeczki suchych drożdży (5 gram – bezglutenowych)

1 małe jajko

1 łyżeczka mielonego siemię lnianego

1 łyżka masła

1 ½  łyżeczki cukru

1/3  łyżeczki soli

W misce mieszamy puree z dyni z jajkiem. Dodajemy rozpuszczone masło. Letnim mlekiem zalewamy drożdże w proszku. Dodajemy do pozostałych składników. Mieszamy. Dodajemy siemię lniane, cukier, sól oraz przesianą mąkę. Mieszamy ciasto, powinno powstać dość gęste.

Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce na około 30 -40 minut, aż podrośnie. Formę na muffiny pryskamy tłuszczem w sprayu (canola) lub smarujemy dowolnym tłuszczem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Ciasto przekładamy do foremek – do ½ pojemności. Odstawiamy jeszcze na 15 – 20 minut aby podrosły.

Bułeczki pieczemy około 20 – 25 minut, aż urosną i zaczną lekko brązowieć. Bułki studzimy pierwsze 10 minut w formie, następnie na kratce.

Smacznego!

buleczki-dyniowe

English version

Gluten free buttery buns with mashed pumpkin.

Ingredients for 8 -10 buns:

1/3 cup pumpkin puree (baked and mashed)

2 cups gluten free flour (mix of potato, rice and tapioca flour – recipe here)

½ cup milk

¾ tsp dry yeast (gluten free)

1 small egg

1 tsp ground flaxseed

1 tbsp butter

1 ½ tsp sugar

1/3 tsp salt

In a bowl mix the pumpkin puree with egg. Add melted butter. Mix yeast with warm milk. Add to bowl with other ingredients: salt, sugar, flaxseed and sifted flour. Mix.

Put the dough in the warm place for about 30 – 40 minutes to grow. The form for muffins grease fat spray. Preheat oven to 360 F (180C). Put the dough into molds – to half. Leave to grow for 15 – 20 minutes.

Bake buns for about 20 – 25 minutes until they grow and begin to lightly brown. Cool it first 10 minutes in molds then put into grid.

Enjoy!

buleczki-dyniowe2

Udostępnij: