Maślane bezglutenowe bułeczki z puree z dyni. Banalnie proste bułki dobrze komponują się z słodkimi oraz słonymi dodatkami.
Składniki na 8 – 10 sztuk
1/3 szklanki puree z dyni (upieczonej i zmiksowanej)
2 szklanki mąki bezglutenowej (u mnie mieszanka mąki ryżowej, ziemniaczanej oraz tapioki – przepis tutaj)
½ szklanki mleka
¾ łyżeczki suchych drożdży (5 gram – bezglutenowych)
1 małe jajko
1 łyżeczka mielonego siemię lnianego
1 łyżka masła
1 ½ łyżeczki cukru
1/3 łyżeczki soli
W misce mieszamy puree z dyni z jajkiem. Dodajemy rozpuszczone masło. Letnim mlekiem zalewamy drożdże w proszku. Dodajemy do pozostałych składników. Mieszamy. Dodajemy siemię lniane, cukier, sól oraz przesianą mąkę. Mieszamy ciasto, powinno powstać dość gęste.
Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce na około 30 -40 minut, aż podrośnie. Formę na muffiny pryskamy tłuszczem w sprayu (canola) lub smarujemy dowolnym tłuszczem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Ciasto przekładamy do foremek – do ½ pojemności. Odstawiamy jeszcze na 15 – 20 minut aby podrosły.
Bułeczki pieczemy około 20 – 25 minut, aż urosną i zaczną lekko brązowieć. Bułki studzimy pierwsze 10 minut w formie, następnie na kratce.
Smacznego!
English version
Gluten free buttery buns with mashed pumpkin.
Ingredients for 8 -10 buns:
1/3 cup pumpkin puree (baked and mashed)
2 cups gluten free flour (mix of potato, rice and tapioca flour – recipe here)
½ cup milk
¾ tsp dry yeast (gluten free)
1 small egg
1 tsp ground flaxseed
1 tbsp butter
1 ½ tsp sugar
1/3 tsp salt
In a bowl mix the pumpkin puree with egg. Add melted butter. Mix yeast with warm milk. Add to bowl with other ingredients: salt, sugar, flaxseed and sifted flour. Mix.
Put the dough in the warm place for about 30 – 40 minutes to grow. The form for muffins grease fat spray. Preheat oven to 360 F (180C). Put the dough into molds – to half. Leave to grow for 15 – 20 minutes.
Bake buns for about 20 – 25 minutes until they grow and begin to lightly brown. Cool it first 10 minutes in molds then put into grid.
Enjoy!
czy mogę uzyć mleka roślinnego? jeśli tak to które najlepiej się sprawdzi?
ja najczęściej do wypieków używam sojowego, jednak myślę, że praktycznie każde roślinne będzie dobre 🙂
A mi nie wyrosły 🙁 Już nie chciały rosnąc na pierwszym etapie 🙁
Jeśli nie chciały rosnąć już na początku, jest to prawdopodobnie wina drożdży – w przypadku, gdy ciasto nie zacznie rosnąć w ciągu pół godziny, niestety nie ma co próbować dalej – ciasto się nie napowietrzy ponieważ drożdże są nieaktywne (być może były blisko końca terminu ważności). Drugim powodem, mogła być za niska temperatura mleka (powinno być letnie). Możesz spróbować upiec na innych drożdżach instant (z dłuższą datą), upewniając się, iż dodawane mleko jest letnie lub zastąpić drożdże instant świeżymi (20g) – jednak wcześniej z mlekiem i cukrem trzeba przygotować zaczyn:) Życzę powodzenia
Właśnie dziś próbuję ze świeżymi. Z drożdżami instant już któryś raz ciasto mi nie wychodzi. Ze świeżych zawsze. Na pewno tu tkwi problem, ale skoro inni korzystają z powodzeniem z suchych drożdży, to czemu? Mleko jak najbardziej mam letnie. Ja dużo piekę, gotuję. Wydaje mi się, że z sukcesem, ale te suche drożdże chyba mnie nie lubią… Te bułeczki na świeżych właśnie siedzą mi w piekarniku. Na pewno wyrosły:)
Bardzo się cieszę, że za drugim razem się udały! 🙂
A jak dokładnie robisz pure z dyni?
Robię puree z dyni w następującej kolejności:
1. Myjemy dynię
2. Przekrawamy na pół, usuwamy włókna oraz pestki
3. Układamy na blaszce dołem do rozcięcia
4. Włączamy piekarnik na 180 stopni C
5. Dynię pieczemy, aż zmięknie – około 20 minut
6. Studzimy dynię
7. Zdejmujemy skórę
8. Blendujemy miąższ
9. Wekujemy w słoikach lub mrozimy Emotikon wink
ps. przy okazji możemy ususzyć pestki.
Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź 🙂 Pozdrawiam 🙂