Bułeczki na jogurcie

Bułeczki jak marzenie, zachowują świeżość nawet na drugi dzień. Idealnie nadają się do mini burgerów.

buleczki-na-jogurcie

Przepis na ok 10 sztuk

  • 420 g mąki bezglutenowej (polecam BMM przepis tutaj)
  • 50 g mąki z amarantusa
  • 2 łyżki płatków lnianych
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 7 g suchych drożdży
  • 250 g jogurtu naturalnego lub kefiru
  • 100 ml letniego mleka
  • 1 jajko
  • 50 g masła

Na wierzch: 1 jajko + sezam

– wszystkie składniki powinny być bezglutenowe –

Suche drożdże zalewamy mlekiem i zostawiamy na chwilkę. Masło rozpuszczamy i studzimy. W tym czasie do miski przesiewamy mąki, a następnie dodajemy pozostałe składniki w tym mleko i drożdże, dokładnie zagniatamy ciasto, tak aby nie było w nim grudek trwa to około 10 minut. Ciasto powinno się kleić – konsystencja gęstej śmietany jest nieunikniona w wypiekach bezglutenowych.

Tak przygotowane ciasto odkładamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 2 godzinki. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dzielimy je na 10 części  i nakładamy (nie da się uformować bułeczek) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułeczki nie mają idealnych kształtów ale nie mamy się czym martwić. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na 45 minut do ponownego wyrośnięcia.

W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C . Przed włożeniem bułeczek do pieczenia smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy przez 20 – 25 minut do zarumienienia, a następnie studzimy na kratce. Bułeczki możemy przechowywać do tygodnia w szczelnie zamkniętym woreczku w chłodnym miejscu, można je również mrozić do miesiąca czasu.

buleczki-na-jogurcie1

Udostępnij: