Chatka z piernika
Przepis na bezglutenowy domek z piernika wraz z szablonem. Wprowadź świąteczny nastrój w swoim domu.
Chatka może być długo przechowywana (można ją zrobić w wersji jadalnej lub wyłącznie dekoracyjnej). Do przepisu dołączone są niezbędne wskazówki oraz szablon.
Składniki na 1 chatkę plus ozdoby:
500 g mąki bezglutenowej (400 g mąki ryżowej/kukurydzianej + 100 g BMM przepis tutaj)
200 g masła lub roślinnego odpowiednika ( w wersji dekoracyjnej może być margaryna)
150 g cukru pudru
5 łyżek miodu (wersja dekoracyjna: sztuczny miód)
1 ¾ łyżeczki sody oczyszczonej (bezglutenowej)
3 łyżeczki przyprawy do piernika (przepis tutaj)
1 łyżeczka kakao niesłodzonego
Tłuszcz rozpuszczamy w garnuszku z miodem oraz przyprawą do piernika i kakao. Lekko studzimy. Mąki wsypujemy do miski z cukrem pudrem oraz sodą. Wlewamy zawartość garnuszka. Ciasto zagniatamy, jeśli będzie za gęste dodajemy 1 -2 łyżki wody, jeśli za luźne wkładamy do lodówki na 30 minut (wszystko zależy od gęstości mąki).
Drukujemy poniższy szablon na kartce A4, wycinamy. Przygotowujemy papier do pieczenia oraz szeroką blaszkę. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni C. Ciasto dzielimy na 3 części. Wykładamy jedną część na arkusz papieru do pieczenia o wymiarach blaszki i posypując po wierzchu odrobiną mąki ziemniaczanej rozwałkowujemy ciasto o grubości około 3-4 mm.
Za pomocą nożyka wykrawamy odpowiednie części chatki (przykładając wycięty szablon): potrzebujemy dwóch dachów, dwóch ścian bocznych oraz dwóch frontowych . Wykrawamy także drzwi oraz dodatkowe ozdoby (gwiazdki, choinki, kamyczki) aż do wykorzystania całego ciasta.
Ciasto pieczemy około 12 minut, aby lekko się zarumieniło – jednak nie przypaliło. Pierniczki zdejmujemy z formy dopiero po wystudzeniu, ponieważ ciepłe nam się połamią.
Lukier:
1 białko
1 szklanka cukru pudru
Przygotowujemy lukier, miksujemy białko z szklanką cukru pudru – powinien być bardzo gęsty (prawdopodobnie będzie trzeba dosypać więcej cukru, w zależności od wielkości białka). Lukier przekładamy do szprycy zakończony okrągłą końcówką.
Przygotowujemy podest na którym ustawimy nasz domek oraz części z piernika (jeśli się troszkę zniekształciły przycinamy aby boki były w miarę równe). Montaż chatki zaczynamy od ścian: nakładamy na boki lukier i sklejamy (również przyklejać do podestu), podpieramy przez chwilę aby lukier zaschnął – dopiero po całkowitym wyschnięciu przyklejamy dach, po czym zostawiamy do wyschnięcia. Następnie dowolnie dekorujemy chatkę. Być może będą potrzebne 2 porcję lukru (przy swoim pierwszym domku z piernika zużyłam dwie porcje).
Gotowy domek zostawiamy do wyschnięcia – po czym możemy go zawinąć w ozdobną folię i rozwinąć dopiero w święta.
Udanej zabawy!
English version
Gingerbread house
Recipe for gluten free gingerbread house with the template. Ginger house can be stored a long time (it can be done in eating version or only decorative).
Ingredients for one gingerbread house and ornaments:
500 g gluten free flour (use 400 g corn or rice flour + 100 g BMM recipe here)
1 cup (200g) butter or vegetable substitute
¾ cup (150g) icing sugar
5 tbsp honey
1 ¾ tsp baking soda (gluten free)
3 tbsp gingerbread spices (recipe here)
1 tsp unsweetened cocoa
Melt butter with honey, spices and cocoa – cool it. Sift flour with sugar and baking soda to a bowl. Add butter with honey and mix together , knead dough – if is too dense add one or two tbsp. od water/ if dough is too loose put the dough in the fridge for about 30 minutes (it depends on the density of flour).
Print the following template on A (letter) sheet, cut. Prepare baking pan and baking paper. Preheat oven to 350 degrees F (175C). The dough divide into 3 parts. Put one part on baking paper, sprinkle over the top a little of cornstarch and roll the dough (not too tiny).
Using a plastic cutter punching parts of the gingerbread house (applying a cut-out temple)- needs two roofs (dach), two side wales (bok) and two fronts (front). Also punching the door and additional decorations (stars, Christmas trees and pebbles) – to use all dough.
Bake cake about 12 minutes to slightly brown. Gingerbread take off from the mold after cooling.
Frosting:
1 egg white
1 cup + 2 tbsp icing sugar
Prepare the frosting. Mix together egg white and sugar (you probably must add more sugar)- frosting must be very dense. Put frosting into a pipping bag with a round tip.
Start from the walls and front: put aside frosting, and put the walls with the fronts – supported for a while until the icing harden. Only after the complete dying glue roofs. Then decorate the house. Perhebs you will need two parts of frosting.
Ready gingerbread house live to dry (then you can wrapped it in decorative foil and develop before Christmas.
Enjoy!
Zostaw komentarz