Chia pudding
Pudding z nasion chia oraz mleka kokosowego, idealny zarówno jako deser jak i śniadanie. Wystarczy połączyć składniki.
Składniki na 3 mniejsze porcje:
1 szklanka mleka kokosowego (można użyć zwykłego mleka od krowy lub innego roślinnego np. migdałowego)
3 łyżki nasion chia
2 łyżki syropu z agawy lub miodu
½ łyżeczki kakao niesłodzonego
Dodatkowo:
– owoce (banany), orzechy
Mieszamy ze sobą nasiona, mleko, syrop lub miód oraz kakao w mniejszej misce. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc (od 2 do 12 h).
Po tym czasie wyciągamy pudding z lodówki i upewniamy się że nasiona wchłonęły cały płyn. Całość dekorujemy ulubionymi dodatkami.
English version
Chia pudding with coconut milk, ideal as a dessert and breakfast. Just combine the ingredients.
Ingredients:
3 tbsp of chia seeds
1 cup coconut milk (can use milk from cows or other plant eg. almond)
2 tbsp agave syrup or honey
½ tsp unsweetened cocoa
Extras:
– fruits (bananas), nuts
Mix chia seeds, coconut milk, cocoa and honey together in a small bowl. Put in the fridge preferably overnight (from 2 to 12 h).
Remove it from the fridge, and make sure your pudding looks thick. Top with fresh fruit and nuts.
Zostaw komentarz