Chleb bananowy
Bardzo prosty i szybki przepis na wilgotny chleb bananowy. Smakuje idealnie z poranną kawą. Najlepszy z przejrzałymi bananami!
Składniki na keksówkę:
3 banany (polecam przejrzałe)
250 g mąki bezglutenowej (u mnie BMM)
150 g + 2 łyżki cukru trzcinowego
1/3 szklanki jogurtu naturalnego lub maślanki
2 jajka
85 g masła
¾ łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
Piekarnik rozgrzej do 175 stopni C. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Przygotowaną blachę typu keksówka wysmaruj tłuszczem (najlepiej w spreyu). Masło miksujemy na puszystą masę z cukrem. Osobno banany rozdrabniamy widelcem na praktycznie samą papkę.
Do maślanej masy dodajemy jajka oraz banany, miksuj do połączenia się składników. Następnie dodawaj łyżką przesianą mąkę z sodą zamiennie z jogurtem, dosyp również szczyptę soli. Ciasto wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika. Bochenek pieczemy około 50 minut.
Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzamy czy się upiekło za pomocą patyczka (testera). Jeśli jest suchy wyjmujemy ciasto z piekarnika. Zostawiamy je w formie na pierwsze 10 minut, następnie studzimy na kratce. Lekko ciepłe kromki smakują najlepiej z masłem. Ciasto długo pozostaje świeże. Chleb jest idealny na drugie śniadanie do szkoły.
Porada: Jeśli masz przejrzałe banany i nie masz czasu upiec chleb bananowy, możesz rozgnieść je i zamrozić na później. Wystarczy rozmrozić przed pieczeniem, idealnie nadają się do wypieków!
Czy ten chlebek jest slodki ? Nadaję się do wędliny?
Chlebek jest słodki, banan sam w sobie nadaje mu słodyczy więc spokojnie można go posmarować masełkiem – jednak do wędliny jest za słodki. Pozdrawiam!