Chleb bananowy

Bardzo prosty i szybki przepis na wilgotny chleb bananowy. Smakuje idealnie z poranną kawą. Najlepszy z przejrzałymi bananami!

chleb-bananowy7

Składniki na keksówkę:

3 banany (polecam przejrzałe)

250 g mąki bezglutenowej (u mnie BMM)

150 g + 2  łyżki cukru trzcinowego

1/3 szklanki jogurtu naturalnego lub maślanki

2 jajka

85 g masła

¾ łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli

Piekarnik rozgrzej do 175 stopni C. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Przygotowaną blachę typu keksówka wysmaruj tłuszczem (najlepiej w spreyu). Masło miksujemy na puszystą masę z cukrem. Osobno banany rozdrabniamy widelcem na praktycznie samą papkę.

Do maślanej masy dodajemy jajka oraz banany, miksuj do połączenia się składników. Następnie dodawaj łyżką przesianą mąkę z sodą zamiennie z jogurtem, dosyp również szczyptę soli. Ciasto wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika. Bochenek pieczemy około 50 minut.

Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzamy czy się upiekło za pomocą patyczka (testera). Jeśli jest suchy wyjmujemy ciasto z piekarnika. Zostawiamy je w formie na pierwsze 10 minut, następnie studzimy na kratce. Lekko ciepłe kromki smakują najlepiej z masłem. Ciasto długo pozostaje świeże.  Chleb jest idealny na drugie śniadanie do szkoły.

 chleb-bananowy5

Porada: Jeśli masz przejrzałe banany i nie masz czasu upiec chleb bananowy, możesz rozgnieść je i zamrozić na później. Wystarczy rozmrozić przed pieczeniem, idealnie nadają się do wypieków!

chleb-bananowy

 

Udostępnij: