Pożywny i zdrowy razowy chleb z czosnkiem niedźwiedzim, zachwyca nie tylko chrupiącą skórką ale także swoim aromatem.
Składniki na 1 duży bochenek lub dwa mniejsze:
- 550 ml letniej wody
- 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
- 2 łyżki lnu mielonego
- 4 łyżki mąki z amarantusa
- 3 łyżki płatków lnu
- 3 łyżki płatków gryczanych
- 2 łyżki płatków lub zarodków kukurydzianych
- 400 g mąki bezglutenowej uniwersalnej (lub BMM przepis tutaj)
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
- oliwa z oliwek do posmarowania chleba
Z świeżysz drożdży przygotowujemy zaczyn. Wszystkie składniki mieszamy łopatką, nie muszą się idealnie połączyć. Ostawiamy na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Ponownie mieszamy powstaje nam wtedy już jednolita masa. Przekładamy do wyłożonej papierem formy, pozostawiamy na kolejne 20 minut. Przed pieczeniem powierzchnie bochenka smarujemy oliwą z oliwek.
Nagrzewamy piekarnik do 200 ℃, chlebek pieczemy przez 40 – 50 minut. Studzimy na kratce. Wypiek smakuje najlepiej z prawdziwym masłem. Chleb najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym woreczku (najlepiej zamykanym na zipy).
Naprawdę ten chleb zawsze wychodzi taki piękny? Bo nie chce sie na daremno zaopatrywac w te zarodki, platki lnu i platki gryczane… 🙂 Niestety pomimo dosc rozbudowanej diety bg nie jestem w codziennym posiadaniu takich rzeczy… 😉
Witam, najlepiej na początek upiec chleb bez dodatków, jeśli efekt bedzie zadowalający wtedy możesz zaopatrzyć się w resztę składników 🙂 O ile się nie myle firma bezgluten oferuje w ofercie mąkę razową właśnie z tymi składnikami 🙂 Pozdrawiam
Już robię 5. podejście do tego chleba i cały czas wychodzi mokry w środku gniot. Dałam teraz mniej wody i wydaje się w ogóle nie wyrastać… :/ Jakieś rady? Dodam, że robię z połowy porcji i w BMW mam mąkę jaglaną, gryczaną, ziemniaczanąi z tapioki. Jakiej konsystencji powinno być ciasto? Dziękuję <3
Być może mąka jaglana i gryczana są w za ciężkie i w za dużej ilości? Trzeba eksperymentować:) Możesz próbowac upiec ten chlebek na początku z połowy BMM z drugą połową gotowej mieszanki, wtedy powinien się udać 🙂
Czy na zdjęciu chleb jest z mąki BMM czy gotowej mieszanki?
Jest z dodatkiem gotowej mieszanki, pół na pół BMM i gotowa mieszanka 🙂