Chleb razowy z czosnkiem

Pożywny i zdrowy razowy chleb z czosnkiem niedźwiedzim, zachwyca nie tylko chrupiącą skórką ale także swoim aromatem.

66

Składniki na 1 duży bochenek lub dwa mniejsze:

  • 550 ml letniej wody
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
  • 2 łyżki lnu mielonego
  • 4 łyżki mąki z amarantusa
  • 3 łyżki płatków lnu
  • 3 łyżki płatków gryczanych
  • 2 łyżki płatków lub zarodków kukurydzianych
  • 400 g mąki bezglutenowej uniwersalnej (lub BMM przepis tutaj)
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
  • oliwa z oliwek do posmarowania chleba

Z świeżysz drożdży przygotowujemy zaczyn. Wszystkie składniki mieszamy łopatką, nie muszą się idealnie połączyć. Ostawiamy na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Ponownie mieszamy powstaje nam wtedy już jednolita masa. Przekładamy do wyłożonej papierem formy, pozostawiamy na kolejne 20 minut. Przed pieczeniem powierzchnie bochenka smarujemy oliwą z oliwek.

Nagrzewamy piekarnik do 200 ℃, chlebek pieczemy przez 40 – 50 minut. Studzimy na kratce. Wypiek smakuje najlepiej z prawdziwym masłem. Chleb najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym woreczku (najlepiej zamykanym na zipy).

Udostępnij: