Chleb z serem feta

Urozmaicenie codziennego chleba. Aromatyczny bochenek z suszonymi pomidorami, oliwą z oliwek i serem feta.

chleb-z-serem-feta

 

Składniki na 1 bochenek:

50 g mąki jaglanej

50 g mąki z amarantusa lub owsianej

3 łyżki mąki kukurydzianej

200 g BMM przepis tutaj lub innej mąki bezglutenowej

220 ml wody

7g drożdży instant

1 łyżka cukru

1,5 łyżeczki soli

kilka pomidorów suszonych

50 g sera feta pokrojonego w kostkę

3 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka bazylii suszonej do posypania

Przed przygotowaniem chleba zalewamy suszone pomidory oliwą z oliwek. Następnie przesiewamy mąki dodajemy do nich drożdże, cukier, sól i wodę.  Wszystko zagniatamy, ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 2 godziny. W między czasie kroimy pomidory oraz ser feta (oliwę z pomidorów nie wyrzucamy). Do wyrośniętego ciasta wrzucamy pokrojone dodatki, mieszamy delikatnie.

Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie zostawiamy do wyrośnięcia i czekamy około 30 minut. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Przed włożeniem chleba do piekarnika smarujemy go oliwą z pomidorów która nam została i posypujemy bazylią. Pieczemy przez 50 minut. Studzimy na kratce.

Smacznego!

Udostępnij: