Urozmaicenie codziennego chleba. Aromatyczny bochenek z suszonymi pomidorami, oliwą z oliwek i serem feta.
Składniki na 1 bochenek:
50 g mąki jaglanej
50 g mąki z amarantusa lub owsianej
3 łyżki mąki kukurydzianej
200 g BMM przepis tutaj lub innej mąki bezglutenowej
220 ml wody
7g drożdży instant
1 łyżka cukru
1,5 łyżeczki soli
kilka pomidorów suszonych
50 g sera feta pokrojonego w kostkę
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka bazylii suszonej do posypania
Przed przygotowaniem chleba zalewamy suszone pomidory oliwą z oliwek. Następnie przesiewamy mąki dodajemy do nich drożdże, cukier, sól i wodę. Wszystko zagniatamy, ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 2 godziny. W między czasie kroimy pomidory oraz ser feta (oliwę z pomidorów nie wyrzucamy). Do wyrośniętego ciasta wrzucamy pokrojone dodatki, mieszamy delikatnie.
Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie zostawiamy do wyrośnięcia i czekamy około 30 minut. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Przed włożeniem chleba do piekarnika smarujemy go oliwą z pomidorów która nam została i posypujemy bazylią. Pieczemy przez 50 minut. Studzimy na kratce.
Smacznego!
Zostaw komentarz