Połączenie bezglutenowego pieczywa z suszonymi pomidorami. Chlebek ten najlepiej smakuje z mozzarella i innymi serami.
Składniki na 1 chleb pieczony w formie typu keksówka:
- 1 ½ szklanki BMM (przepis tutaj) lub innej mieszanki bezglutenowej
- 2 łyżki mąki z amarantusa
- 1 łyżka mielonego lnu
- 1 łyżka płatków lnianych
- 2 łyżki mąki gryczanej
- ¾ łyżki soli
- 1 ½ łyżki cukru
- 25 g świeżych drożdży lub 13 g suchych
- 500 ml letniej wody (+/-)
- kilka pomidorów z oliwy
Z świeżych drożdży przygotowujemy zaczyn. Wyjmujemy kilka pomidorów z zalewy aby odsączyć z nich oliwę, po odsączeniu kroimy je w paseczki. Mąki przesiewamy łączymy z pozostałymi składnikami i mieszamy (plastikową bądź drewnianą szpatułką).
Pozostawiamy do wyrośnięcia na około godzinkę, jeśli używamy suchych drożdży czas wyrastania możemy przedłużyć o 30 minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość łączymy je z płatkami lnianymi i pomidorami, szybko mieszamy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Zostawiamy ciasto na drugie wyrośnięcie, które zajmie około 40 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Przed włożeniem chleba do piekarnika jego wierzch smarujemy oliwą z pomidorów. Pieczemy przez około 50 minut. Studzimy na kratce.
Zostaw komentarz