Chleb z suszonymi pomidorami

Połączenie bezglutenowego pieczywa z suszonymi pomidorami. Chlebek ten najlepiej smakuje z mozzarella i innymi serami.

chleb-z-suszonymi-pomidorami

 

Składniki na 1 chleb pieczony w formie typu keksówka:

  • 1 ½ szklanki BMM (przepis tutaj) lub innej mieszanki bezglutenowej
  • 2 łyżki mąki z amarantusa
  • 1 łyżka mielonego lnu
  • 1 łyżka płatków lnianych
  • 2 łyżki mąki gryczanej
  • ¾ łyżki soli
  • 1 ½ łyżki cukru
  • 25 g świeżych drożdży lub 13 g suchych
  • 500 ml letniej  wody (+/-)
  • kilka pomidorów z oliwy

Z świeżych drożdży przygotowujemy zaczyn. Wyjmujemy kilka pomidorów z zalewy aby odsączyć z nich oliwę, po odsączeniu kroimy je w paseczki. Mąki przesiewamy łączymy z pozostałymi składnikami i mieszamy (plastikową bądź drewnianą szpatułką).

Pozostawiamy do wyrośnięcia na około godzinkę, jeśli używamy suchych drożdży czas wyrastania możemy przedłużyć o 30 minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość łączymy je z płatkami lnianymi i pomidorami, szybko mieszamy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Zostawiamy ciasto na drugie wyrośnięcie, które zajmie około 40 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Przed włożeniem chleba do piekarnika jego wierzch smarujemy oliwą z pomidorów. Pieczemy przez około 50 minut. Studzimy na kratce.

chleb-z-suszonymi-pomidorami1

Udostępnij: