Chlebuś kukurydziany

Chlebuś kukurydziany z bardzo chrupiącą skórką.  Miękki miąższ w intensywnym kolorze zachęca do zjedzenia kolejnej kromki.

chlebus-kukurydziany  

Składniki na bochenek:

200 g mąki kukurydzianej

100 g skrobi kukurydzianej

100 g mąki ryżowej

50 g mąki ziemniaczanej

1 opakowanie drożdży fix (7g)

1 łyżka mielonego siemię lnianego

2 łyżki cukru

1 łyżeczka soli

550 ml ciepłej wody

Drożdże rozpuszczamy z cukrem w ½ szklanki wody, zostawiamy do lekkiego wyrośnięcia. Mąki przesiewamy do miski, dodajemy siemię lniane, sól oraz wodę, dodajemy również drożdże.

Wszystko razem mieszamy (konsystencja gęstej śmietany). Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na około 40 minut. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy na 20 minut aby ponownie podrosło.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C, chleb pieczemy około 50 minut do uzyskania złotej chrupiącej skórki. Chleb studzimy pierwsze 10 minut w formie, następnie przekładamy na kratkę. Kroimy po wystudzeniu, smakuje najlepiej z masłem.

Chleb możemy pokroić na kromki i zamrozić, kromki odmrażamy w tosterze.

chlebus-kukurydziany2

English version

Cornbread

Cornbread with a very crispy crust. Soft interior in the intense color are encouraged to eat another slice.

200 g of corn meal

100 g of corn starch

100 g of rice flour

50 g potato flour

1 package yeast fix (7g)

1 tablespoon ground flaxseed linseed

2 tablespoons sugar

1 teaspoon salt

550 ml of water

Dissolve the yeast and sugar in ½ cup water, leave to rise. Sift the flour into a bowl, add flaxseed, salt water and the yeast.

Mix everything together (the consistency of thick cream). Leave the dough to rise covered for about 40 minutes. Put caKE into a mold lined with baking paper and leave for 20 minutes to rise.

Preheat oven to 200 degrees C, the bread we bake about 50 minutes until golden crispy crust. Bread cool down first 10 minutes in the mold, then on the grid. Cut after cooling, it tastes best with butter.

Bread can be cut into slices and freeze, the slices defrosting in the toaster.

chlebus-kukurydziany1

  • Iwona J.

    Jaka jest różnica tak technicznie między mąką a skrobią kukurydzianą?

    • malewypieki

      Maka kukurydziana chłonie więcej wody. Maizena, czyli skrobia kukurydziana pozyskiwana jest z białych pręcików kukurydzy, w odróżnieniu od mąki kukurydzianej (zmielona kukurydza). Pozdrawiam

Error: Only up to 6 modules are supported in this layout. If you need more add your own layout.