Chrupiące ryżowe kuleczki
Chrupiące ryżowe kuleczki z żurawiną bez mąki pszennej. Delikatnie słodkie. Zawsze smaczne i zawsze wychodzą!
Nie ma możliwości aby te ciasteczka się nie udały.
Składniki na 40 sztuk:
1 opakowanie płatków ryżowych (250g)
½ szklanki cukru trzcinowego
120 g maki ryżowej
130 g masła (min 82 %)
2 jajka
50 g suszonej żurawiny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatki: wiórki kokosowe, sezam, pestki słonecznika
Masło oraz jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Do większej miski wsypujemy mąkę ryżową, płatki ryżowe, masło, proszek do pieczenia oraz jajka i wszystko ręcznie mieszamy, aż do równomiernego rozłożenia się składników. Następnie dodajemy żurawinę oraz opcjonalnie inne dodatki, mieszamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, przygotowujemy blaszkę, którą wykładamy papierem do pieczenia. Z gotowej masy formujemy kuleczki, nie musimy robić dużych odstępów pomiędzy ciasteczkami, urosną minimalnie.
Ciasteczka pieczemy bez termoobiegu do zarumienienia, a następnie studzimy na kratce. Ciasteczka można przechowywać do tygodnia.
Niestety ciastka się nie udały. Ciasto się rozlało, bo chyba było zbyt dużo masła w przepisie. Wszystkie składniki odważyłam co do grama. Płatki ryżowe okazały się zbyt chrupiące twarde aż bolą zęby. Nie polecam
Przykro mi, że ciasteczka nie wyszły. Być może płatki ryżowe nie są sobie równe. Natomiast ilość masła sprawdzę. Pozdrawiam.