Chrupiące ryżowe kuleczki

Chrupiące ryżowe kuleczki z żurawiną bez mąki pszennej. Delikatnie słodkie. Zawsze smaczne i zawsze wychodzą!

chrupiace-ryzowe-kuleczki3

Nie ma możliwości aby te ciasteczka się nie udały. Składniki na 40 sztuk:

1 opakowanie płatków ryżowych (250g)

½ szklanki cukru trzcinowego

120 g maki ryżowej

130 g masła (min 82 %)

2 jajka

50 g suszonej żurawiny

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatki: wiórki kokosowe, sezam, pestki słonecznika

chrupiace-ryzowe-kuleczki

Masło oraz jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Do większej miski wsypujemy mąkę ryżową, płatki ryżowe, masło, proszek do pieczenia oraz jajka i wszystko ręcznie mieszamy, aż do równomiernego rozłożenia się składników. Następnie dodajemy żurawinę oraz opcjonalnie inne dodatki, mieszamy.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, przygotowujemy blaszkę, którą wykładamy papierem do pieczenia. Z gotowej masy formujemy kuleczki, nie musimy robić dużych odstępów pomiędzy ciasteczkami, urosną minimalnie.

Ciasteczka pieczemy bez termoobiegu do zarumienienia, a następnie studzimy na kratce. Ciasteczka można przechowywać do tygodnia.

chrupiace-ryzowe-kuleczki1
  • Dłubała Dominika

    Niestety ciastka się nie udały. Ciasto się rozlało, bo chyba było zbyt dużo masła w przepisie. Wszystkie składniki odważyłam co do grama. Płatki ryżowe okazały się zbyt chrupiące twarde aż bolą zęby. Nie polecam

    • malewypieki

      Przykro mi, że ciasteczka nie wyszły. Być może płatki ryżowe nie są sobie równe. Natomiast ilość masła sprawdzę. Pozdrawiam.

Error: Only up to 6 modules are supported in this layout. If you need more add your own layout.