Ciasteczka kasztanowe

Kruche jesienne ciasteczka kasztanowe. Bez glutenu i jajek. Delikatne, mało słodkie cuda o niespotykanym smaku.

ciasteczka-kasztanowe2

Składniki na około 20 większych ciasteczek:

120 g mąki kasztanowej

130 g mąki ryżowej (użyłam BMM przepis tutaj)

80 g cukru trzcinowego

100 g masła (można użyć roślinnego)

6 łyżek mleka (użyłam sojowego)

Wszystkie składniki wkładamy do miski, szybko zagniatamy. Owijamy folia spożywcza i wkładamy do lodówki na 20 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni C.

Ciasto rozwałkowujemy dość grubo pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wycinamy pożądane kształty, zdejmując pozostałe ciasto. Papier z ciasteczkami przekładamy na dużą formę i pieczemy. Czynność powtarzamy aż skończy nam się ciasto. Ciasteczka pieczemy około 10 -12 minut, aż zaczną lekko brązowieć.

Ciasteczka smakują pysznie z owocowym dżemem lub kremem kasztanowym.

Smacznego!

ciasteczka-kasztanowe3

English version

Delicate chestnut cookies without gluten and eggs.

Ingredients for about 20 large cookies:

120 g chestnut flour

130 g of rice flour (I used BMM recipe here)

80 g sugar cane

100 g butter (you can use a vegetable)

6 tablespoons milk (I used soy)

All the ingredients put into a bowl, knead quickly. Wrapped in cling film and put in the fridge for 20 minutes. At this time warm up the oven to 170 degrees C (340F).

Rool fairly thick dough between two sheets of baking paper, cut out desired shapes by removing the remaining dough. Paper with cookies put on a large form and bake. The operation was repeated until we run out of cake. Cookies bake about 10 -12 minutes, until they begin to brown lightly.

The cookies taste yummy with fruit jam or chestnut cream.

Enjoy!

ciasteczka-kasztanowe4

Udostępnij: