Ciasteczka kasztanowe
Kruche jesienne ciasteczka kasztanowe. Bez glutenu i jajek. Delikatne, mało słodkie cuda o niespotykanym smaku.
Składniki na około 20 większych ciasteczek:
120 g mąki kasztanowej
130 g mąki ryżowej (użyłam BMM przepis tutaj)
80 g cukru trzcinowego
100 g masła (można użyć roślinnego)
6 łyżek mleka (użyłam sojowego)
Wszystkie składniki wkładamy do miski, szybko zagniatamy. Owijamy folia spożywcza i wkładamy do lodówki na 20 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni C.
Ciasto rozwałkowujemy dość grubo pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wycinamy pożądane kształty, zdejmując pozostałe ciasto. Papier z ciasteczkami przekładamy na dużą formę i pieczemy. Czynność powtarzamy aż skończy nam się ciasto. Ciasteczka pieczemy około 10 -12 minut, aż zaczną lekko brązowieć.
Ciasteczka smakują pysznie z owocowym dżemem lub kremem kasztanowym.
Smacznego!
English version
Delicate chestnut cookies without gluten and eggs.
Ingredients for about 20 large cookies:
120 g chestnut flour
130 g of rice flour (I used BMM recipe here)
80 g sugar cane
100 g butter (you can use a vegetable)
6 tablespoons milk (I used soy)
All the ingredients put into a bowl, knead quickly. Wrapped in cling film and put in the fridge for 20 minutes. At this time warm up the oven to 170 degrees C (340F).
Rool fairly thick dough between two sheets of baking paper, cut out desired shapes by removing the remaining dough. Paper with cookies put on a large form and bake. The operation was repeated until we run out of cake. Cookies bake about 10 -12 minutes, until they begin to brown lightly.
The cookies taste yummy with fruit jam or chestnut cream.
Enjoy!
Zostaw komentarz