Ciasteczka kokosowe

Trzy proste składniki : mąka kokosowa, masło lub olej kokosowy oraz miód. Ciasteczka mają lekką i kruchą konsystencję.

 

ciasteczka-kokosowe2

Składniki na 8 sztuk:

4 łyżki mąki kokosowej

2 – 3 łyżki zimnego masła (ew. olej kokosowy)

1 łyżka miodu

ciasteczka-kokosowe1

Piekarnik rozgrzewamy do 185 stopni C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie składniki szybko zagniatamy w misce (jeśli struktura ciasta nie jest zwarta musimy dodać więcej tłuszczu), następnie dzielimy na 8 jednakowych kulek.

Kuleczki rozpłaszczamy na blaszce. Ciasteczka pieczemy na złoty kolor przez około 8 – 9 minut, studzimy na blaszce. Ciasteczka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet do miesiąca czasu. Ciasteczka można modyfikować dodając ulubione przyprawy lub ekstrakty (waniliowy, migdałowy).

  ciasteczka-kokosowe3

Udostępnij: