Ciasteczka kokosowe
Trzy proste składniki : mąka kokosowa, masło lub olej kokosowy oraz miód. Ciasteczka mają lekką i kruchą konsystencję.
Składniki na 8 sztuk:
4 łyżki mąki kokosowej
2 – 3 łyżki zimnego masła (ew. olej kokosowy)
1 łyżka miodu
Piekarnik rozgrzewamy do 185 stopni C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie składniki szybko zagniatamy w misce (jeśli struktura ciasta nie jest zwarta musimy dodać więcej tłuszczu), następnie dzielimy na 8 jednakowych kulek.
Kuleczki rozpłaszczamy na blaszce. Ciasteczka pieczemy na złoty kolor przez około 8 – 9 minut, studzimy na blaszce. Ciasteczka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet do miesiąca czasu. Ciasteczka można modyfikować dodając ulubione przyprawy lub ekstrakty (waniliowy, migdałowy).
Próbowałam robić te ciasteczka wg przepisu i zupelnie
Próbowałam robić te ciasteczka wg przepisu i całkowicie nie wyszły. Co robić, by się tak nie rozsypywały, a z zewnątrz nie przypalaly? Czy proporcje składników są na pewno odpowiednie? Wydaje mi się, że taka duża ilość mąki kokosowej powoduje rozsypywanie się. Co można zrobić, by masa ciasteczkowa była bardziej zwarta?
Z góry dzięki 🙂
Proporcje są odpowiednie, jednak wiadomo łyżka – łyżce nie równo, być może powinnaś spróbować dodać jeszcze jedną łyżkę masła lub oleju kokosowego (dla pewności poprawię w przepisie na 2-3 łyżki). Nie miałam problemu z formowaniem kuleczek ciasta i rozpłaszczaniem ich (co prawda jak widać na zdjęciach popękały na bokach, jednak taki już ich urok). Jeśli chodzi o szybkie przypalanie się to niestety nic na to nie poradzimy, bardzo szybko się rumienią. Dziękuję za wypróbowanie przepisu i cenne uwagi 🙂 Pozdrawiam Kasia