Ciasteczka spiralki

Wyjątkowo proste kruche ciasteczka – zawinięte w spiralki. Znikają w mgnieniu oka, po prostu rozpływają się w ustach.

Ciasteczka przygotowane z bezglutenowej mieszanki mąki z dodatkiem soku z buraka lub barwnika.

ciasteczka-spiralki2

Składniki na około 40 sztuk:

2 ¼ szklanki bezglutenowej mąki (u mnie BMM przepis tutaj)

1 łyżeczka gumy ksantanowej (opcjonalnie)

½ łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)

¼ łyżeczka soli

1 szklanka cukru pudru

200 g masła

1 duże jajko

1 ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

1 łyżeczka skoncentrowanego soku z buraka lub odrobina barwnika spożywczego

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Większość składników poza sokiem z buraka lub barwnikiem wkładamy do miski. Zagniatamy ciasto, dzielimy na 2 części, do jednej części dodajemy sok z buraka lub barwnik – zagniatamy.

Ciasto wkładamy do lodówki na 20 minut. Po wyjęciu każde ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Ponownie wkładamy do lodówki na 20 minut – po tym czasie odklejamy po jednym arkuszu papieru i nakładamy ciasto jedno na drugie, po czym zwijamy w długi rulon.

Ciasto wkładamy do lodówki na około 60 minut. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni C. Ciasto kroimy na równe paseczki i układamy z ostępami na papierze do pieczenia, pieczemy około 13 – 15 minut. Ciasteczka zdejmujemy z formy dopiero po wystudzeniu (są bardzo kruche).

Smacznego!

ciasteczka-spiralki

English version

Extremely simple shortbread cookies – wrapped in spirals. They disappear in the blink of the eye, just melt in your mouth.

Ingredients for 40 cookies:

2 ¼ cup gluten free flour (use BMM recipe here)

1 tsp xantan gum (optional)

½ tsp baking powder (gluten free)

¼ tsp salt

1 cup icing sugar

1 cup butter or vegetable substitute

1 large egg

1 ½ tsp vanilla extract

1 tsp concentrated juice from beet or a bit of food coloring

All ingredients should be at room temperature. Most of the ingredients except beet juice or dye put into a bowl. Knead the dough, divide into two parts, to one part add beet juice  or dye – knead.

Put the dough into fridge for 20 minutes. Then each dough roll between sheets of baking paper. Again put into fridge for 20 minutes, after that time, peel off one sheet of paper and put the dough one to the other, then wrap in a long roll.

Put the roll in the fridge for about 60 minutes. Line the baking pan with baking paper. Preheat the oven to 350 degrees F (175C). Cut the dough into equal strips and put into pan with spice between.

Bake cookies for 12 -15 minutes. Cookies take off from the pan after cooling down. (they are very fragile).

Enjoy!

ciasteczka-spiralki3
Error: Only up to 6 modules are supported in this layout. If you need more add your own layout.