Ciasteczka z amarantusem
Chrupiące ciasteczka z amarantusem ekspandowanym oraz orzechami pekan. Zdrowa przekąska na każdą porę dnia.
Składniki na około 35 sztuk:
2 szklanki amarantusa ekspandowanego (bezglutenowego)
2 łyżki syropu z agawy
1 jajko (ew. banan)
garść posiekanych orzechów pekan (ew. włoskie, laskowe)
Wszystkie składniki wkładamy do miski, łączymy (jeśli używamy banana zamiast jajka musimy go najpierw rozdrobnić na papkę widelcem).
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni C, formę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy jednakowe ciasteczka (staramy się je ścisnąć, aby miały zwarta strukturę). Ciasteczka pieczemy około 15 minut, aż lekko zbrązowieją. Studzimy je na formie. Można je przechowywać w pojemniku do tygodnia.
Smacznego!
English version
Crispy cookies with amaranth expanded and pecans.
Ingredients for about 35 cookies
2 cups of amaranth expanded (gluten free)
2 tbsp agave syrup
1 egg or banana
¼ cup chopped pecans
All ingredients put into bowl – combine (if use banana, must first crush on a mush with a fork).
Preheat oven to 350 degrees F (175C), the mold lined with baking paper. Form the same cookies. Bake about 15 minutes or until lighter browned. Cool on the form. Store cookies in the container for a week.
Enjoy!
Nie ukrywam, ze mam zamiar wyprobowac smakowo wiekszosc przepisow 😀 Wlasnie wyciagnelam w piekarnika amarantuski. Pyyycha! Takie szybkie smakusne, w sam raz do wieczornej herbatki.
Bardzo się cieszę, że ciasteczka smakują 🙂 Pozdrawiam