Ciasteczka ryżowe z sezamem

Dzięki połączeniu lekkich płatków ryżowych, wiórków kokosowych oraz sezamu powstały znikające w mgnieniu oka ciasteczka.

ciasteczkaIryzowe

Przepis na ok 40 ciasteczek:

– pamiętajmy aby produkty były bezglutenowe –

  • 190 g kleiku ryżowego (płatków ryżowych)
  • 3 jajka
  • 40 g maki ryżowej
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 g cukry trzcinowego
  • 1 wydrążona laska wanilii
  • 4 czubate łyżki wiórków koksowych
  • 4 czubate łyżki sezamu
  • 50 g dżemu wieloowocowego

Wszystkie składniki poza dżemem zagnieść razem, jeśli ciasto będzie się za bardzo kleiło można je włożyć na chwile do lodówki (nie polecam dodawanie większej ilości mąki, ponieważ ciastka będą za twarde). Z gotowego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, w kulkach robimy niewielkie wgłębienie i nakładamy dżem szprycą lub po prostu drugą stroną łyżeczki (ilość według uznania).

Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich ostępach- ciasteczka rosną niewiele. Piec przez 20-25 minut w rozgrzanym piekarniku przez 180℃ aż się zarumienią. Studzić na kratce. Przechowywać w szczelnym pojemniku do tygodnia.

Udostępnij: