Ciasteczka z tahini
Chrupiące sezamowe ciastka słodzone miodem. Wypiek bez jajek oraz masła. Ciasteczka dla wielbicieli tahini.
Składniki na 20 sztuk:
½ szklanki nasion sezamu
1 1/4 szklanki mąki bezglutenowej (wymieszałam mąkę owsianą, z sorgo oraz ryżową)*
½ łyżeczka sody oczyszczonej (bezglutenowej)
1/3 szklanki miodu (ew. syrop z agawy, klonowy)
1/3 szklanki pasty tahini
Dodatkowo – sezam do obtoczenia
*ilość dodanej mąki może się zmienić – wszystko zależy od gęstości tahini
Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce. Odstawiamy na chwilę.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Za pomocą łyżeczki nabieramy ciasto, wilgotnymi rękami formujemy kuleczki. Obtaczamy w sezamie i układamy z odstępami na papierze do pieczenia.
Ciasteczka pieczemy na rumiano około 8 minut.
Smacznego!
English version
Tahini cookies – Crunchy sesame cakes sweetened with honey. Baking without eggs and butter. Cookies for fans of tahini.
Ingredients for 20 pieces:
½ cup sesame seeds
1 1/4 cups flour gluten-free (mixed it oat flour, sorghum and rice) *
½ teaspoon baking soda (gluten-free)
1/3 cup honey (or agave syrup, maple)
1/3 cup tahini paste
in addition – sesame to rounding
* the amount of added flour may change – it all depends on the density of tahini
Combine all the ingredients together in a bowl. Leave it for a while.
Preheat the oven to 350 degrees F (175C). The form of baking lined parchment paper.
Using a teaspoon, form balls with wet hands. Rounding cookies in sesame seeds and put with spacing on baking paper.
Cookies bake for about 8 minutes to browned.
Enjoy!
Zostaw komentarz