Ciasteczka z tahini

Chrupiące sezamowe ciastka słodzone miodem. Wypiek bez jajek oraz masła. Ciasteczka dla wielbicieli tahini.

ciasteczka-z-tahini

Składniki na 20 sztuk:

½ szklanki nasion sezamu

1 1/4 szklanki mąki bezglutenowej (wymieszałam mąkę owsianą, z sorgo oraz ryżową)*

½ łyżeczka sody oczyszczonej (bezglutenowej)

1/3 szklanki miodu (ew. syrop z agawy, klonowy)

1/3 szklanki pasty tahini

Dodatkowo – sezam do obtoczenia

*ilość dodanej mąki może się zmienić – wszystko zależy od gęstości tahini

Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce. Odstawiamy na chwilę.

Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.

Za pomocą łyżeczki nabieramy ciasto, wilgotnymi rękami formujemy kuleczki. Obtaczamy w sezamie i układamy z odstępami na papierze do pieczenia.

Ciasteczka pieczemy na rumiano około 8 minut.

Smacznego!

ciasteczka-z-tahini1

English version

Tahini cookies – Crunchy sesame cakes sweetened with honey. Baking without eggs and butter. Cookies for fans of tahini.

Ingredients for 20 pieces:

½ cup sesame seeds

1 1/4 cups flour gluten-free (mixed it oat flour, sorghum and rice) *

½ teaspoon baking soda (gluten-free)

1/3 cup honey (or agave syrup, maple)

1/3 cup tahini paste

in addition – sesame to rounding

* the amount of added flour may change – it all depends on the density of tahini

Combine all the ingredients together in a bowl. Leave it for a while.

Preheat the oven to 350 degrees F (175C). The form of baking lined parchment paper.

Using a teaspoon, form balls with wet hands. Rounding cookies in sesame seeds and put with spacing on baking paper.

Cookies bake for about 8 minutes to browned.

Enjoy!

ciasteczka-z-tahini2

Udostępnij: