Ciasteczkowe lizaki – Pop cakes
Ciasteczka w formie lizaków w czekoladzie. Połączenie ciasta, serka mascarpone oraz białej czekolady zaskoczy nie jednego łasucha.
Przepis na 16 sztuk
Ciasto:
80 g mąki bezglutenowej (BMM przepis tutaj)
80 g letniego masła
4 łyżki cukru pudru
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
W pierwszej kolejności nagrzewamy piekarnik do 160 stopni C. Masło ucieramy z cukrem pudrem i ekstraktem na puszysta jasną masę. Następnie dodajemy na zmianę jajko i przesianą mąkę. Na końcu dodajemy szczyptę soli. Ciasto wlewamy do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 30 minut, należy uważać aby ciasto nie zbrązowiało, ma być jasne, sprawdzamy czy ciasto się upiekło patyczkiem. Wypiek zostawiamy do przestudzenia (możemy upiec dzień wcześniej), ciasto kruszymy na drobne okruszki (możemy użyć blendera).
Nadzienie:
100 g serka mascarpone
70 g białej czekolady
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, po przestudzeniu mieszamy z serkiem mascarpone oraz ciastem. Tworzymy dużą kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. Gdy kula stwardnieje dzielimy ją na równe części i tworzymy równe kuleczki, które układamy na papierze do pieczenia i kolejny raz chłodzimy przez 20 minut.
Polewa:
300 g gorzkiej czekolady
2 łyżki oleju słonecznikowego
Czekoladę z olejem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Po czym wyjmujemy z lodówki kulki i przygotowujemy patyczki, które zanurzamy w polewie na 1 centymetr i wbijamy do kulek. Lizaki układamy ponownie na papierze – patyczkami do góry i po raz kolejny chłodzimy przez 15 minut. Gdy patyczki są już mocno umocowane maczamy nasze lizaki w polewie i od razu posypujemy posypką, możemy je chłodzić zarówno na stojąco jak i patyczkami do góry, po 15 minutach lizaki są gotowe do spożycia. Patyczki można przechowywać do 4 dni w chłodnym miejscu.
Zostaw komentarz