Ciastka limonkowe
Chrupiące ciasteczka z skórką z limonki. Co je wyróżnia? Prostota składników: bez jajek, glutenu czy opcjonalnie laktozy.
Ciasteczka proste w przygotowaniu, można je przechowywać w pojemniku nawet do 2 tygodni.
Składniki na około 30 sztuk:
150 g masła lub roślinnego zamiennika
150 g brązowego cukru (zmielonego na puder)
2 łyżeczki skórki z limonki
200 g mąki kukurydzianej (bezglutenowej)
300 g mąki ryżowej (bezglutenowej)
3 łyżki soku z limonki
1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego (opcjonalnie)
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Wszystkie składniki włożyć do miski i zagnieść szybko ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum kwadrans.
W tym czasie przygotować formę, wyłożyć ją papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Z schłodzonego ciasta formujemy kuleczki (jeśli ciasto się klei – trzeba lekko zwilżyć ręce wodą). Kuleczki spłaszczamy widelcem (zanurzanym w wodzie) – dwa razy na krzyż.
Ciasteczka pieczemy około 20 – 25 minut. Studzimy w formie. Następnie delektujemy się smakiem orzeźwiających łakoci.
English version
Lime cookies – no gluten, eggs and optional lactose
Ingredients for 30 cookies:
5.2 oz (150 g) butter or vegetable substitute
¾ cup (150 g) of brown sugar (powder)
2 tsp lime peel
200 g of corn flour (gluten free)
300 g of rice flour (gluten free)
3 tbsp lime juice
1 tsp gluten free baking powder (optional)
Ingredients should be at room temperature. All add to the bowl and knead the dough quickly. Ready dough wrap in cling film and refrigerate for fifteen minutes.
Preheat oven to 355 degrees F (180C). Line baking pan by baking paper. From dough make small balls (if dough sticky – moisten your hands with water). Flatten balls with a folk (immersed in water) – twice the cross.
Bake cookies about 20 -25 minutes. Cool in the form.
Enjoy!
Zostaw komentarz