Ciastka pieczarki
Ciasteczka złudnie przypominające pieczarki. Rozpływające się w ustach lekkie ciastka z mąki ziemniaczanej.
Ciastka są najlepsze na drugi dzień po upieczeniu.
Składniki na około 25 sztuk:
150g masła lub roślinnego odpowiednika
1 jajko
1 szklanka mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru pudru
1 szklanka skrobi kukurydzianej (ew. mąki ziemniaczanej)
3 łyżki dowolnej bezglutenowej mąki (np. BMM przepis tutaj)
¾ łyżeczki sody oczyszczonej (bezglutenowej)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżka soku z cytryny lub limonki
Dodatkowo:
1 łyżka niesłodzonego kakao
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Dodajemy jajko – dalej miksujemy.
Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
Do masy dodajemy ekstrakt waniliowy, sok z cytryny oraz przesiane mąki z sodą. Mieszamy, masa powinna być taka aby można było formować kulki (dłonie możemy obsypać mąką ziemniaczaną).
Kuleczki z ciasta (wielkości orzecha włoskiego) układamy na papierze do pieczenia zachowując odstępy pomiędzy. Górę małego kieliszka zanurzamy w kakao i odbijamy na kuleczkach ciasta.
Ciasteczka pieczemy około 15 minut. Ciasta są bardzo kruche, nie są za słodkie i moim zdaniem najlepiej smakują na drugi i trzeci dzień po upieczeniu.
Smacznego!
English version
Mushrooms cookies
Cookies look like mushrooms. Melt in the mouth light biscuits with potato flour. Cookies are the best on the second day after baking.
Ingredients for about 25 pieces:
150 g butter or vegetable substitute
1 egg
1 cup potato flour
5 tablespoons granulated sugar
1 cup cornstarch (or. potato flour)
3 tablespoons of any gluten-free flour (ex. BMM recipe here)
¾ teaspoon baking soda (gluten-free)
1 teaspoon vanilla extract
1 tablespoon lemon juice or lime
Additionally:
1 tablespoon unsweetened cocoa
All ingredients should be at room temperature. Mix butter with powdered sugar on a fluffy, bright mass. Add the egg – continue mixes.
Baking pan lined with paper baking. Preheat oven to 180 degrees C.
Add vanilla extract, lemon juice and sifted flour with the baking soda. Mix, the dough should be such that you can form a ball (hands can sprinkle with potato flour).
Balls of dough (the size of a walnut) put on a baking sheet keeping the spacing. Up a small glass plunged in cocoa and turn on the cookies.
Bake cookies about 15 minutes.
Enjoy!
Obłędnie wyglądają 🙂
Dziękuję 🙂
Piekłem 2 razy i wyszły strasznie gorzkie dlaczego?
Dlaczego pieczarki ciasteczka wyszły 2 razy gorzkie? Nie są jadalne za pierwszym razem wyrzuciłem blaszke myślałem że coś sknocilem ale druga jest też gorzka co jest nie tak?