Ciasto amarantusowe z gruszką

Puszyste ciasto z mąką z amarantusa i gruszką. Orzechy posypane na wierzch bezglutenowego wypieku tworzą chrupiąca skorupkę. 

ciasto-amarantusowe-z-gruszka4

Składniki na standardową tortownicę:

3 duże jajka

½ szklanka cukru

120 ml oleju

1 szklanka mąki bezglutenowej (BMM – przepis tutaj)

1/3 szklanki mąki z amarantusa (bezglutenowej)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 – 4 gruszki

½ szklanki orzechów (włoskie, laskowe, pekany)

Spód formy wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni C. Białka oddzielamy od żółtek.

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier – miksujemy do momentu powstania gęstej i błyszczącej masy. Dodajemy żółtka, mieszamy za pomocą szpatułki. Wlewamy olej oraz dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia.

Gruszki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Orzechy siekamy. Masę przelewamy do formy, równomiernie rozkładamy gruszki, całość posypujemy orzechami.

Ciasto pieczemy około55 minut na brązowy kolor. Po 10 minutach wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.

Smacznego!

ciasto-amarantusowe-z-gruszka6

English version

Fluffy cake with amaranth flour and pears. Pecans sprinkled on top of cake make a crispy crust.

Ingredients for standard cake tin:

3 large eggs

½ cup sugar

½ cup (120 ml) of oil

1 cup gluten free flour (BMM – recipe here)

1/3 cup amaranth flour

1 tsp baking powder

3 – 4 pears

½  cup nuts (pecans, walnuts or hazelnuts)

The bottom of the baking pan lined with baking paper. Preheat the oven to 350F (175C). Separate the egg whites from the yolks.

Whip whites to stiff, add sugar – mix until thick and creamy. Add egg yolks, oil and sifted flour with baking powder. Mix with a spatula.

Wash, peel and cut into cubes pears. Chopped nuts. Put dough into pan, add pears and sprinkle nuts.

Bake cake about 55 minutes until golden brown. After 10 minutes remove from pan and cool on the grid.

Enjoy!

ciasto-amarantusowe-z-gruszka3

Udostępnij: