Ciasto bananowe II
Proste ciasto bananowe – wystarczy tylko blenderem połączyć składniki. Smakowita przekąska wolna od glutenu i mleka.
Składniki na kwadratową formę lub naczynie żaroodporne:
1 2/3 szklanki mąki (bezglutenowej – BMM przepis tutaj)
100 ml oleju (dowolnego np. kokosowy)
2 duże jajka
4 banany
3 łyżki miodu lub syropu z agawy
½ łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowej)
½ łyżeczka sody oczyszczonej (bezglutenowej)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
50 g groszków czekoladowych lub pokruszonej czekolady
Do miski blendera wlewamy olej, jajka, 3 banany, miód oraz ekstrakt waniliowy, miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem oraz sodą, ponownie miksujemy na jednolitą masę.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C, formę wykładamy papierem do pieczenia. Ostatni banan kroimy w paseczki. Ciasto przelewamy do formy na wierzchu układamy plasterki banana oraz czekoladę. Ciasto pieczemy około 40 minut, aż wierzch się ładnie zarumieni. Studzimy w formie.
Smacznego!
English version
Simple banana cake – just blender the ingredients. Tasty cake without gluten and milk.
Ingredients for square baking pan:
1 2/3 cups flour (gluten free BMM recipe here)
100 ml of vegetable oil
2 large eggs
4 bananas
3 tbsp agave syrup or honey
½ tsp baking powder (gluten free)
½ tsp baking soda (gluten free)
1 tsp vanilla extract
50 g crushed chocolate or chocolate peas
Using blender mix together oil, 3 bananas, eggs, honey, extract. Add sifted flour, baking powder, soda – mix together.
Preheat oven to 340F (170C). Lined baking pan with baking paper. Last banana cut into strips. Put dough into baking pan, put on the top chocolate and banana strips.
Bake cake about 40 minutes, until browned top. Cool it in pan.
Enjoy!
Zostaw komentarz